Roditelji, ne zaboravite ovih 11 stvari o učitelju vaše dece

Budite ljubazni prema učiteljima svoje dece. Ako ste doveli dete u školu, uđite i pozdravite. Pohvalite način na koji je učionica ukrašena. Učitelj je verojatno puno radio na tome da bi učionica deci bila privlačna.

Foto: www.businesswire.com Foto: www.businesswire.com

PODSETITE SVOJU DECU DA MORAJU SLUŠATI UČITELJE. Da poštuju svoje učitelje. A ne zaboravite da ih i vi sami poštujete, jer ako vaša deca vide da nemate poštovanja prema učiteljima – čak i kod kuće, čak i u telefonskom razgovoru s prijateljem – tada ni ona neće poštovati svog učitelja.

BUDITE PUNI RAZUMEVANJA PREMA UČITELJIMA SVOJE DECE. Nemojte biti jedan od onih roditelja koji ukazuje na pravopisnu grešku u učiteljevom e-mailu. Pokušajte razumeti da je taj e-mail verojatno napisan u kasne večernje sate, a osoba koja ga je pisala jedva je držala oči otvorene od premorenosti. Pokušajte razumeti da, kao i kod ukrašavanja učionice, učitelj to radi u svoje slobodno vreme.

BUDITE REALISTIČNI U SVOJIM OČEKIVANJIMA. Učitelji vaše dece daju sve od sebe da bi omogućili kvalitetnu edukaciju svakom detetu, da oni kojima treba malo više pomoći tu pomoć i dobiju. Ali, učitelj je jedan na njih 30 ili čak 40. Ako vaše dete dobije slabu ocenu iz nekog predmeta, nemojte kriviti učitelja, nemojte odmah zahtevati objašnjenje.

SARAĐUJTE S UČITELJEM, otkrijte što vi možete da uradite da biste pomogli da dete utvrdi današnju lekciju. Nemate vremena ili energije da pretvorite tu trojku u četvorku? Onda nemojte očekivati ni da će ga učitelj vašeg deteta imati. Vi možda imate 45-časovnu radnu nedelju, ali učitelj vašeg deteta ima učionicu sa 40 učenika.

PRESTANITE SA SARKASTIČNIM PRIMEDBAMA. Predavanje nije čuvanje dece. Predavanje nije honorarni posao. Sve stvari koje vam smetaju u obrazovnom sistemu, verovatno smetaju i učitelju vaše dece, tako da nema potrebe da im stavljate so na ranu.

POKAŽITE IM DA PRIZNAJETE I POŠTUJETE ONO ŠTO RADE. Recite im to. Ponekad je jedino što učitelj čuje od roditelja neki oblik žalbe. Ponekad je to službeni prigovor, ponekad se radi o toliko maloj stvari poput pravopisne greške. Zahvalite im! Ne morate im kupovati poklone, ali možete im napisati pismo. Neka vam i vaše dete pomogne. Recite im to zbog toga što je ponekad roditeljeva ili učenikova zahvalnost jedini izvor podrške učitelju.

BUDITE AKTIVNI SA SVOJOM DECOM. Najbolja, najljubaznija stvar koju možete da uradite za učitelja svoje djece je ujedno i najbolja stvar koju možete da uradite za svoju djecu. Brinite se o njihovim izletima, dođite na školske priredbe, pitajte ih o njihovom danu i radite s njima ako nešto nije u redu.

BUDITE LJUBAZNI PREMA UČITELJIMA. Ako od početka imate lošu sliku o učiteljima i svetu edukacije, ako očekujete da će učitelj uprskati obrazovanje vašeg deteta, ako imate bilo kakav nepriličan stav, nanosite puno štete učitelju svog deteta, ali i svom detetu.

UČITELJI NISU ČUDOTVORCI. Oni nisu ovde da bi odgajali vašu decu umesto vas. Oni nisu tu da bi pomicali planine, čak i ako to žele. Oni su vaši partneri u edukaciji. Oni će uraditit ono što je u njihovoj moći da pruže smernice i podršku deci tokom boravka u školi, a ponekad i posle. Oni će postaviti temelje na kojima će roditelji kasnije graditi. Oni će postaviti bazu na kojoj će se razvijati dalja iskustva, uložiće vreme i novac koji nemaju u ime vaše dece. 

Izvor: thoughtcatalog.com / skolskiportal.hr