Print this page

ZAPAMTITE: Pametna deca rastu tamo gde gde ima mnogo LJUBAVI i NEŽNOSTI

Želite da imate pametno dete? To nije nešto što se može naručiti, ali postoje neki uslovi koji stimulišu inteligenciju...

0 comment

Opšte  je poznato da je period do sedme godine, period najvećeg rasta i razvoja deteta, kako  fizički, tako i intelektualno. Kada je inteligencija u pitanju, najznačajniji životni period je onaj između četvrte i černaeste godine, jer se tada razvije preko polovine veza među neuronima koje ćemo koristiti do kraja života.

Da bi se detetu razvijao mozak, potrebno je da mu od prvog dana života pružite puno ljubavi, da ga što više grlite i ljubite, da ga mazite… Odbacite savete „stručnjaka“, koji smatraju da bebu treba pusti da plače kako bi očvrsla, ne treba joj čvrstina već osećaj sigurnosti. To je važan sastojak za odrastanje pametne dece.

  

Kad se vaša beba rodi, njen mozak je prazna knjiga koju treba ispuniti raznim iskustvima i lagano ga oblikovati. Najranija sećanja, prva iskustva, vezana su za roditelje od kojih zavisi šta ćee svako dete postati kao odrasla osoba, kako će se ponašati, kako će razmišljati, čime će se baviti… Studija sa Medicinskog fakulteta u Sent Luisu pokazala je da ljubav majke fizički utiče na volumen dela bebinog mozga koji je zadužen za učenje, pamćenje i reakcije na stres. Deca kojima su majke pokazivale više ljubavi imala su za 10 odsto razvijeniji mozak, pise Dečji sajt.

Pametna deca imaju bolji imunitet

Ljubav, dodirivanje i brzo reagovanje na bebine potrebe pomažu bebinom nervnom sistemu da sazri bez preteranog naprezanja. Roditeljska ljubav čini bebu sigurnom tako da mozak može neometano da se razvija, a ne da se bavi sigurnošću. Osim toga, voljena deca bolje reaguju na stres, bolje kontrolišu osećanja, a u odraslom dobu se bolje prilagođavaju društvenim obavezama.

Dojite ako želite da imate inteligentu decu

Pozitivna iskusta u prvim danima i mesecima života, kao što su osmeh i zabava, stvaraju snažne veze između neurona, a to je dobro za razvoj inteligencije. Studije takođe pokazuju da brzo odgovaranje na bebine potrebe, (kad je ne ostavljate da plače) utiče na razvoj sinapsi, a da nežan dodir ublažava stres, pomaže kontrolu impulsa, jača empatiju i „društvene kapacitete“, ali i imunitet.

Stručnjaci sa Medicinskog fakulteta u Sent Luisu ističu da je majkama koje doje najlakše da pokažu ljubav, jer se tokom dojenja ostvaruje kontak koža-na kožu, jer bebe osećaju njihov miris, jer se dodiruju i „razgovaraju“…

  

Hladni roditelji su u nekim slučajevima uzrok loših ocena

Studija je takođe pokazala da deca koju su majke s puno nežnosti odgajale u prve tri godine života, odnosno pozitivno komunicirale sa njima i pružale im osećaj sigurnosti, odrastaju u uspešnije ljude sa većim akademskim dostignućima u poređenju sa decom čije su majke imale drugačije viđenje vaspitanja.
Štaviše, druga studija pokazuje da su odrasli čiji roditelji nisu emocionalno reagovali na njih kada su bili deca, pokazivali loše školske rezultate i loše reakcije u situacijama pod stresom ili u emocionalno negativnim situacijama.

Evo kako da pokažete ljubav svojoj bebi

Najvažnije je, kažu dečji psiholozi, da se dete ne oseća bespomoćno, jer to uzrokuje povlačenje u sebe i nesigurnost. Zanemarivanje bebe oštećuje mozak koji se razvija u istoj meri kao fizičko nasilje i zato joj pokazujte ljubav.

Ljuljuškajte je, nosajte je, gledajte je nežno u oči.
Učinite sve da se oseća sigurno i da zna da ćete uvek biti tu kad ste joj potrebni.
Osluškujte promene bebinog raspoloženja i reagujte na njih.
Budite strpljivi kada beba plače. Ne vičite na nju i ne budite grubi. Budite mirni kako biste mogli da umirite bebu.
Igrajte sa bebom.