VOLITE LI PIVO? Radujte se, evo šta nauka kaže o njemu!

Jedna čaša piva dnevno poboljšava rad srca i protok krvi, a pozitivno utiče i na fleksibilnost arterija, pokazuje nova studija.

Foto: holytrinity.ab.ca Foto: holytrinity.ab.ca

Jedna čaša piva dnevno poboljšava rad srca i protok krvi, a pozitivno utiče i na fleksibilnost arterija, pokazuje nova studija.

Naučnici su otkrili da je protok krvi do srca znatno bolji nekoliko sati nakon ispijanja čaše piva, ali i da bezalkoholno pivo nema ovakav uticaj na organizam, piše “Dejli mejl”.

Ovo istraživanje sprovedeno je u Engleskoj, a i prethodne, slične studije pokazale su da umereno konzumiranje piva štiti od srčanih oboljenja. 

Rezultati studija u kome je praćen rad kardiovaskularnog sistema nakon konzumacije piva, upućuju na to da ako pijete jednu čašu piva dnevno, umanjujete rizik od infarkta za čak 25-30 odsto.

Učesnici u studiji bili su 33 muškaraca nepučaša, starosti od 20 do 40 godina. Kod svakog od njih praćeno je stanje kardiovaskularnog sistema sat do dva nakon konzumiranja 400 ml piva. Nakon toga, na istim učesnicima testirano je bezalkoholno pivo, vino i viski.

Na veliko iznenađenje istraživača, rezultati su pokazali da sva četiri pića imaju pozitivne efekte na fleksibilnost arterija, ali da pivo ipak najpovoljnije deluje na organizam.

Kao objašnjenje za to, istraživači navode da je kombinacija alkohola i antioksidanasa koji se nalaze u pivu odlučujuća kada je reč o pozitivnom uticaju na zdravlje, ali i da tamno pivo ima najbolje efekte.

Iako prekomerna konzumacija alkohola povećava rizike od srčanog napada, umereno unošenje ovog alkoholnog pića je preporučljivo.

(Family.rs)