Četiri tehnike koje NOVAK ĐOKOVIĆ koristi kako bi ojačao svoje psihičko stanje u kriznim trenucima (VIDEO)

Psiha Novaka Đokovića oduševljava ljude širom sveta, jer je bilo mnogo situacija kada se izdigao kao feniks iz pepela!

Foto: Ordincija TV Foto: Ordincija TV

Novak Đoković, inače jedan od najboljih sportista na svetu ikada, važi za osobu koja ima izuzetno jaku psihu. Nisu retki trenuci kada njegova mentalna snaga u prelomnim sekundama na meču sve ostavi bez teksta. Zato smo izdvojili četiri stvari koje Nole uvek primenjuje kako bi ojačao svoje psihičko stanje kada mu se dešavaju loše stvari.

U kriznim momentima on smatra da je najbitnije ostati u sadašnjem trenutku. Novak otkriva da se to najlakše postiže svesnim disanjem.

 

– Jedna od najednostavnijih tehnika da se ostane u sadašnjosti je svesno disanje. Mi 95 % vremena nesvesno dišemo. U tim momentima kada je teško jedino ono što možete da uradite da se vratite u sebe i svesno dišete. Tim disanjem smirim puls i sve te “struje” koje se motaju u glavi, kako bi se koncentrisao na naredni udarac i poen. Jer to je ono što je u našoj moći – objašnjava Đoković.

Sledeća stvar za jaku psihu i pribranost u kritičnim trenucima prema Noletu je vizuelizacija.

– Druga stvar je vizuelizacija. Kada osmislite neku sliku u vašem umu to u realnosti vrlo lako može da se dogodi. Ono što vi zamislite u umu to će da se dogodi. Imam veliku veru u slike koje zamišljam i glavi i kada se ponavljaju postaju sve veće dok se ne realizuju u stvarnosti. Morate da nastavite dalje da ih vizualizujete dok god možete i da ih pretvarate i stvarnost – kaže teniser.

– Treća stvar je zamišljanje člana porodice, nekog višeg cilja, motivacije, sna. Nečega što vas vodi, što vam daje snagu i “gorivo” – smatra sportista.

I posebno naglašava da je od presudnog značaja vera u Boga.

– Četvrta stvar, naravno, Vera u Boga i višu silu, nešto što će vam dati snagu u teškim trenucima i što izgleda nerealno i neostvarivo da se ostvari. To je teško objašnjivo, ali je jednostavno. Mi smo deo jednog univerzalnog sistema i verujem da nas anđeli nadgledaju i da je Bog sa nama, kada radimo na svojim karakternim osobinama kako spolja tako i unutra, tada prosto primite tu pomoć kada vam treba – zaključio je Novak Đoković.

Izvor: Kurir