Jela sa šampinjonima su toliko omiljena da je već uobičajen scenario da, koliko god da ste spremili, pojelo bi se i da je bilo više. Evo tri recepta koji vam omogućava da dobijete na količini, a ne izgubite na ukusu i kvalitetu.
Paprikaš od šampinjona
Satojci za dve osobe:
- 100 g crnog luka
- bibera po ukus
- 150ml soka od paradajza
- pola kašičce čilija
- 2 lista lovora
- 30 ml ulja
- 2 kašičice vegete
- 400 g svežih šampinjona
Priprema:
U prodinstane šampinjone dodajte mlevenu papriku i čili (po želji). Začinite vegetom i biberom.
Dodajte lovorov list i sok od paradajza. Paprikaš kuvajte oko 10 minuta uz povremeno mešanje. Ukoliko je suviše tečan, dodajte kašičicu skrobnog brašna (gustina).
Paprikaš možete posužiti sa kuvanim pirinčem.
Šampinjoni u patlidžanu
Sastojci:
- 2 veća patlidžana,
- 300 g šampinjona,
- glavica crnog luka,
- 16 čeri paradajza,
- peršun,
- so,
- biber,
- začinska paprika
Priprema:
Patlidžane operite i prepolovite. Napravite zareze na beloj površini svake polovine, posolite i ostavite da kratko odstoje. Potom ih ocedite i izdubite do kore.
Sitno iseckajte luk, pa ga propržite na vrelom ulju. Zatim dodajte meso od patlidžana, posolite, pobiberite i nastavite s dinstanjem. Ubacite iseckane pečurke i peršun, pa još malo prodinstajte. Umešajte i kašičicu začinske paprike, pa skinite s vatre kad pečurke omekšaju, te smesom napunite kore patlidžana.
Po vrhu rasporedite po četiri čeri paradajza i stavite u podmazanu vatrostalnu činiju. Pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata. Služite dok je toplo uz prilog po želji.
- 150 g pirinča,
- 300 g šampinjona,
- 2 glavice crnog luka,
- 2 čena belog luka,
- peršun,
- sveža iseckana mirođija,
- kašika karija,
- malo brašna,
- suvi biljni začin,
- ulje,
- so,
- biber
Priprema:
Pirinač skuvajte u slanoj vodi, pa, kad je gotov, dodajte biber i kašiku karija. Na ulju propržite sitno isečen crni luk i jedan čen belog luka. Kad luk dobije zlatnožutu boju, dodajte iseckane šampinjone i začinite.
(Family.rs)