Print this page

NAJBOLJI dzem od smokvi se pravi za samo sat i po: OBILJE vitamina i minerala! (RECEPT)

Od svežih smokvi možete napraviti i sjajan pekmez, a mi vam donosimo jednostavan recept.

0 comment
Foto: @pixelicious.it Foto: @pixelicious.it

Ovo slatko, ukusno i vrlo zdravo voće prepuno je vitamina i minerala. Od svežih smokvi možete napraviti i sjajan pekmez, a mi vam donosimo jednostavan recept.

SASTOJCI ZA PEKMEZ OD SMOKVI:

  • 5 kg svežih smokvi
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g meda
  • narendana korica od tri narandže
  • 2 kašičice cimeta u prahu (po želji)
  • 1 kašičica limunske kiseline u prahu

 

PRIPREMA PEKMEZA OD SMOKVI:

1. Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatnožutu boju, a zatim dodajte med.

2. Smokve isečene na četvrtine dodajte u smesu šećera i meda i nastavite da ih kuvate na laganoj vatri 90 minuta.

3. Kada dobijete kašastu smesu, dodajte narrendanu koricu narandže, cimet, vanilin šećer i limunsku kiselinu. Sve zajedno kuvajte još 30-ak minuta.

4. Dok se pekmez kuva, pripremite čiste tegle za punjenje. Temeljno ih operete, osušite i stavite u rernu 15 minuta na 120 stepeni zbog dezinfekcije.

5. Pekmez polako sipajte u vruće tegle, dobro zatvorite i okrenite teglice naopačke nekoliko minuta, a zatim vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade.

Prijatno!