Na vama je odluka: Ovo su sve prednosti i nedostaci suvog voća

Potrošači i nutricionisti još uvek međusobno ne mogu da se slože da li nam ove namirnice donose više štete ili koristi.

foto: pixabay.com foto: pixabay.com

Dok pojedini stručnjaci tvrde da je ovo najzdravija opcija za međuobrok, jer je riznica hranljivih sastojaka potrebnih organizmu, drugi su kategorično protiv suvog voća u ishrani.

Mi vam donosimo sve prednosti i nedostatke suvog voća, a na vama je da odlučite da li ćete ga jesti ili ne.

PREDNOSTI:

Visok sadržaj hranljivih sastojaka

Suvo voće je skladište vitamina, minerala, makro i mikro elemenata. Suve šljive i urme sadrže moćne antioksidanse koji mogu usporiti proces starenja i, generalno, imaju blagotvorno dejstvo na telo. Takođe, postoji velika količina vitamina A, B1, K, kalijuma, magnezijuma i vlakana.

Sto odsto prirodno

U suvom voću zaista ima puno šećera, ali za razliku od slatkiša, nema aditiva i štetnih sastojaka. U slučaju kada želite nešto slatko, bolje je da pojedemo par suvih šljiva nego komad torte.

Poboljšava varenje

Visok sadržaj vlakana povoljno utiče na rad creva. Brojne studije su potvrdile da čak i minimalan unos suvog voća dnevno pomaže u normalizaciji varenja i rešavanju problema povezanih sa radom creva.

 

MANE:

Previše šećera i kalorija

Kao što smo pomenuli, suvo voće je koncentrat šećera i kalorija. Iz tog razloga, mora se konzumirati u izuzetno umerenim količinama, inače postoji puno rizika - od gojenja do dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti.

Sulfiti

Dok se voće suši, gubi vodu, skuplja se i poprima ne baš lep izgled. Snalažljivi proizvođači nisu bili zatečeni i odlučili su da voće obrade specijalnim hemijskim jedinjenjima koja sadrže sulfite, što voću daje lep izgled. Međutim, sulfiti mogu biti štetni po zdravlje. Zbog toga, prilikom izbora suvog voća ne bi trebalo da se fokusirate na njihov izgled.

Kurir.rs