Lek koji se maže na hleb: DOMAĆI DŽEM OD NANE

Povoljno dejstvo na vaše zdravlje, interesantan izgled i fantastičan ukus učiniće da džem od nane postane vaš omiljeni namaz!

Foto: urbangardencasual.com Foto: urbangardencasual.com

Povoljno dejstvo na vaše zdravlje, interesantan izgled i fantastičan ukus učiniće da džem od nane postane vaš omiljeni namaz!

Ovo je osnovni recept za džem od nane, a vi ga, u zavisnosti od ukusa i potrebe, možete obogatiti zelenim jabukama ili limunovim sokom. Ova mera je za 6 manjih teglica.

Sastojci:

  • 60 gr svežih listova nane
  • 1 l vode
  • 1 kg šećera
  • 1 kesica sredstva za želiranje 

Priprema:

Dobo operite listove nane i sitno ih iseckajte. Ubacite ih u šerpicu i prelijte vodom. Stavite da proključa, pa skinite sa šporeta i ostavite poklopljeno 10 minuta. Smesu procedite kroz tri sloja gaze. Ostavite da se cedi dok sav sok (čaj) ne iscuri u posudu. Možete i da stisnete gazu da iscedite ostatak soka.

U smesu koju ste dobili možete dodati boju za hranu (ukoliko ste rešili da je koristite, nije obavezno) i mešajući dodajte sredstvo za želiranje. Vratite na šporet da prokuva na jačoj temperaturi, povremeno mešajući. Kada prokuva dodajte i šećer i ostavite da kuva vrlo kratko - dovoljno je 1 minut, uz stalno mešanje. Sklonite sa vatre i odstranite penu sa vrha (ako se pojavila). Dobijeni džem odmah sipajte u tople tegle (ne punite ih skroz do vrha, ostavite 1 centimetar praznog prostora do poklopca). Obrišite ivicu tegle i dobro zatvorite. Tegle sterilišite i ostavite da se ohlade. Čuvajte ih na suvom, prozračnom i hladnom mestu.

(Family)