Krompir pire sa belim lukom

Krompir pire sa belim lukom je odličan prilog uz sve vrste mesa.

Foto: amazingribs.com Foto: amazingribs.com

Sastojci: 

  • 8 krompira srednje veličine
  • glavica belog luka (oljušteni čenovi)
  • kašika + jedna kašičica soli
  • 1,5 šolja mleka
  • 100 g putera

Priprema:

1. Krompir oljuštite i isecite na četiri dela uzdužno, pa sve delove prepolovite. U dublju posudu stavite isečen krompir i beli luk, pa prelijte vodom, oko 8 čaša, tako da voda prekrije krompire za oko 2 cm. Dodajte i kašiku soli.

2. Kuvajte krompir dok ne počne da vri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte krompir dok ne omekša u vodi koja struji, oko 25 do 30 minuta.

3. Procedite krompir i beli luk pa ih vratite u posudu u kojoj su se kuvali.Zagrevajte ih na srednjoj temperaturi oko minut-dva, dok se ne prosuše, pa ih sklonite sa ringle.

4. U manjoj šerpici prokuvajte mleko i njime prelijte krompire. Dodajte puter i kašičicu soli. Gnječite krompir dok ne dobijete kremast pire. Pospite sa malo peršuna i služite toplo.

 

Izvor: stvarukusa.rs