Kako iskoristiti koru od pomorandze

Lekovita svojstva narandže nisu samo u njenom ukusnom plodu već i u kori. Predstavljamo vam samo neke od brojnih razloga zašto ne treba da bacate koru ovog voća.

Foto: Lifepressmagazin.com Foto: Lifepressmagazin.com

Kora pomorandže saveznik je zdravlja i lepote i možete je koristiti na nekoliko maštovitih načina. Bogata nutrijentima kora od narandže ima blagotvoran uticaj na zdravlje, a donosimo vam čak osam razloga zbog kojih ćete razmisliti da li ćete koru opet baciti. 

Snižava holesterol

Mnogi sastojci koji se bore protiv lošeg holesterola nalaze se upravo u narandžinoj kori. Jedan od njih sinofrin smanjuje proizvodnju holesterola u jetri, a antioksidansi istovremeno smanjuju i nivo lošeg (LDL) holesterola u krvi. 

Umiruje gorušicu

Pomorandžina kora odličan je prirodni lek u smirivanju gorušice. Istraživanja su pokazala kako neki aktivni sastojci u narandžinoj kori pomažu kod smirivanja ovog problema. Narandžinu koru trebalo bi da 'grickate' u periodu od 20 dana nakon čega bi trebalo da osetite olakšanje.

Pomaže varenje

Narandžina kora ima puno vlakana, ali i nekih sastojaka poput d-limonene koji pomaže u lečenju smetnji kod varenja. 

Jača imunitet 

Pomorandžina kora prepuna je vitamina C koji jača imunitet i pomaže u borbi protiv prehlade, gripa, bronhitisa.

Snižava krvni pritisak

Kora pomorandže sadrži sastojke koji snižavaju krvni pritisak. Naime, istraživanja su pokazala da narandžin flavonoid hesperidin može znatno smanjiti visoki krvni pritisak.

Deluje kao antiseptik 

U kori se nalaze sastojci koji deluju kao unutrašnji antiseptik.

Osvežava prostor

Predivan miris kore narandže možete iskoristiti i kako bi aromatizovali prostor. Koru treba staviti u posudu sa vodom i zagrevati na laganoj temperaturi, a ukoliko želite još dodatno pojačati miris možete dodati i malo cimeta. Jednostavnija verzija je da koru stavite na radijator na desetak minuta. To će biti dovoljno da zamirišite celu prostoriju.

Rasteruje komarce i mrave

Narandžina kora sadrži kiselinu koja tera mrave i komarce. Kako biste se na prirodan način sačuvali uboda komaraca najbolje je narandžinom korom preći preko tela. Ukoliko pak u kući imate mrave, osušenu narandžinu koru sameljite i postavite na strateška mesta u stanu.

Napomena: 

Koru pomorandže konzumirajte samo ako je narandža iz domaćeg proverenog porekla, ali ni sa korom nemojte da preterujete. Ona naime, sadrži neke vrste ulja koja mogu smanjiti delovanje vitamina A.

(Izvor: Zadovoljna.hr)