Print this page

Francesinha: Kažu da je ovo „najbolji sendvič na svetu“ (RECEPT)

Mala Portugalka i nije tako mala: ispod naizgled neugledne spoljašnjosti kriju se slojevi ukusi: tostirani hleb, junetina ili svinjetina, kobasice, šunka i sir preliveni su sosom od paradajza i piva...

0 comment
foto: Printscreen/Youtube foto: Printscreen/Youtube

„Najbolji sendvič na svetu“, kako Portugalci tepaju Francesinhi, potiče iz Porta. 

Često dolazi na sto s krompirićima i prženim jajem na vrhu. Postoje i varijacije s pečurkama, piletinom i raznim povrćem. Francesinha se ne jede s nogu, nego predstavlja ozbiljan obrok od kojeg ćete dugo biti siti. Navodno je kao inspiracija za pripremu poslužio čuveni francuski sendvič croque-monsieur, u kojem su uživali mnogi portugalski migranti.

Sastojci za Francesinhu:

  • 2 kriške hleba
  • 1 tanki juneći odrezak
  • 1 sveža kobasica
  • 1 sušena svinjska kobasica
  • 2 kriške šunke
  • 5 kriški sira
  • 1 jaje

Umak:

  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 kašičica svinjske masti
  • 1 mali luk
  • 2 češnja belog luka
  • 1 lovorov list
  • 250 g pelata
  • 400 ml goveđeg bujona
  • 1 dl vina
  • 500 ml svetlog piva
  • 1 ljuta papričica
  • 2 kašičice sosa Vorčester
  • so, crni biber

 

Priprema:

1. Zagrejte svinjsku mast, maslinovo ulje, iseckani beli luk i lovorov list. Nakon dva minuta dodajte luk i pržite oko 8 minuta.

2. Dodajte konzerviran paradajz i goveđi bujon. Kada provri, pustite da se krčka oko 10 minuta. Dodajte preostale sastojke u sos pa kuvajte još 10 minuta. Izvadite lovorov list pa umutite štapnim mikserom u glatku smesu i ostavite sos neka se krčka 30 minuta. Ako je potrebno, dodajte malo skrobnog brašna razmućenog u vodi pa posolite i pobiberite.

3. U međuvremenu ispržite kobasice, a na masnoći koju puste ispržite odrezak. Na kraju lagano popržite kriške šunke.

4. Nežno ispecite kriške hleba.

5. Na tanjir stavite jednu krišku hleba, zatim krišku sira, šunku, odrezak, kobasice i poslednju krišku hleba.

6. Ispržite jaje, stavite ga na vrh sendviča i prekrijte ga kriškama sira, tako da se žumance i dalje vidi. Vrući sos kašikom stavljajte na vrh sendviča da se sir rastopi.

Prijatno!

Stil/Punkufer.hr