Volite da spremate „ručak za dva dana”? To svakako olakšava život, ali morate da znate da neke namirnice tokom podgrevanja promene svoj sastav i izgube hranjivu vrednost, a neke čak postanu i toksične. Evo koje su to namirnice:
Pečurke
Pečurke je najbolje jesti odmah nakon pripreme, a ako vam ostanu za naredni dan, onda je bolje da ih jedete hladne, tj. da ih ne podgrevate. Evo se odnosi i na rižoto i čorbe koje u sebi sadrže pečurke. Zašto? Zato što se prilikom podgrevanja pečuraka menja sastav proteina, što može dovesti do problema sa varenjem.
Piletina
Podgrevanje piletine, isto kao i pečuraka, dovodi do promene u sastavu proteina. Zbog toga nije preporučljivo podgrevati je na visokoj temperaturi. Ako već morate da je podgrevate, bolje je stavite na tihu vatru i podgrevajte je duže vremena.
Krompir
Krompir ima veliku hranjivu vrednost koju gubi prilikom podgrevanja. Krompir jedite odmah nakon pripreme ili hladan – on tada sadrži najviše skroba u obliku koji vam obezbeđuje dugotrajan osećaj sitosti. Ako volite da ubacite krompir u čorbe ili jela koja planirate da jedete više dana, bolje je da krompir dodajete samo u onu količinu koju ćete tog dana pojesti.
Spanać
Spanać sadrži veliku količinu nitrata, koji se podgrevanjem pretvaraju u nitrite. Oni su toksični i mogu ugroziti zdravlje ljudi. Dakle, spanać je zdrav, ali samo ako se jede sveže pripremljen.
Cvekla
Kao i spanać, cvekla sadrži nitrate koji se podgrevanjem pretvaraju u nitrite.
Celer
Celer, koji se najčešće upotrebljava u supama i čorbama, treba jesti samo prvog dana kuvanja. I on sadrži nitrate koje ne smemo podgrevati. Ukoliko izvadite celer iz supe ili čorbe, možete je podgrejati narednog dana.
Jaja
Izuzetno je opasno podgrevati jaja jer ona na taj način mogu postati toksična. Ovo se ne odnosi na jela gde su jaja sastojak sosa, kao na primer bešamel, već samo na kuvana i pržena jaja.
(Family.rs)