Evo kako da OSVEŽITE 7 vrsta namirnica da duže traju!

Da li namirnice čuvati u frižideru ili van, da li je bolje da stoje na mračnom ili svetlom mestu, koliko dugo smeju da se čuvaju zamrznute...

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Da li namirnice čuvati u frižideru ili van, da li je bolje da stoje na mračnom ili svetlom mestu, koliko dugo smeju da se čuvaju zamrznute...

Toplota, vlaga, svetlost i bakterije glavni su neprijatelji namirnica, a kako nam brz život ne dozvoljava svakodnevne odlaske u nabavku, pažljivo skladištenje hrane postalo je imperativ. U zamrzivaču se razmnožavanje bakterija značajno usporava, pa hrana može da traje duže, ali ne i neograničeno.

- Bakterije se najbrže razmnožavaju na temperaturi od pet do 60 stepeni. To znači da hrana mora ili da bude u frižideru i zamrzivaču, ili vrela. Gotova jela na sobnoj temperaturi ne bi trebalo da stoje duže od tri sata - objašnjava nutricionista Jovana Janković.

Meso

Sveže meso je najbolje držati na tanjiru, posoljeno i prekriveno krpom ili folijom. Ako meso neće biti upotrebljeno u sledećih nekoliko dana, treba da se zamrzne. Odleđeno meso može da se drži u frižideru 48 sati pre spremanja. Ribu i morske plodove možete čuvati u frižideru samo jedan dan.

Mlečni proizvodi

Preporučuje se zamrzavanje samo pasterizovanog mleka, koje treba odmrznuti u frižideru. Maslac i margarin zamrznuti u aluminijumskoj foliji, kao i sireve, a koje treba odmrznuti u frižideru i potrošiti za nekoliko dana. Kiselo mleko, jogurt i pavlaka nisu pogodni za zamrzavanje.

Jaja

Lako kvarljive namirnice poput jaja trebalo bi čuvati u najhladnijem delu frižidera, a ne u vratima. Jaja je poželjno ostaviti u originalnom pakovanju, jer je temperatura u njemu niža.

Voće

Voće se u frižider stavlja neoprano, neoljušteno, u komadu. Većina voća u frižideru ostaje sveža oko tri dana, dok jabuke, kruške i citrusno voće ostaju sveži i znatno duže. Hlađenjem, banane mogu da potamne, ali to neće uticati na njihovu svežinu. Jabuke, kruške i šljive trebalo bi držati posebno, u papirnoj ili plastičnoj ambalaži, jer pospešuju brže truljenje ostalog voća. Limun može da se čuva u tegli punoj vode, na hladnom. Jabuke treba držati odvojeno, jer podstiču dozrevanje drugog voća i povrća.

Povrće

Što je procenat vode u povrću veći, to je ono osetljivije. Kada stoji na suvom izgubi svežinu koja se vraća potapanjem u vodu. Paradajz gubi ukus u frižideru, krastavac je najbolje čuvati u papirnim kesama, šargarepu u najlon kesama sa rupicama, a luk i krompir na hladnom i mračnom mestu. Povrće je pre stavljanja u zamrzivač i pakovanja u kesice najbolje prvo zamrznuti na poslužavniku. Korenastom povrću odstraniti zeleni deo, duže će da traje.

Namirnice

Maslinovo ulje ne treba držati u frižideru. Idealna temperatura za čuvanje maslinovog ulja je 14 stepeni. Čuvanje ulja u plastičnom posuđu treba izbegavati, a najpogodnija za čuvanje je flaša od tamnog stakla na suvom i mračnom mestu. Brašno, šećer, pahuljice, testenine i pasulj čuvaju se u dobro zatvorenim staklenim posudama na suvom mestu. Med je jedna od retkih namirnica koje imaju neograničen rok upotrebe. On ima prirodni konzervans. Džem u otvorenoj tegli će se duže očuvati kad na njega stavite šećer u prahu.

Začini

Zelen, peršun, mirođija, celer, osim u plastičnim kesama, u frižideru mogu da stoje i zamotani u vlažnu pamučnu krpu ili kuhinjski papir. Ovo bilje može i da se zamrzne, pa da se koristi u kuvanju. Osušene začine trebalo bi držati u tamnim činijicama, na mračnom i suvom mestu. So se neće zgrudvati ako u nju stavite nekoliko zrna pirinča koji će izvući svu vlagu.

(Family.rs)