EKSPLOZIJA ZADOVOLJSTVA U USTIMA: Najmekše krofne punjene kremom od vanile i pomorandže

Ovaj recept će vas potpuno oduševiti i naterati da krofne uvek pravite na ovaj način

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Sastojci za testo:

  • 500 grama glatkog brašna
  • 100 grama maslaca
  • 60 grama šećera
  •  kašičica šećera
  • 2 žumanca 
  • 1 jaje
  • 2 grama soli
  • ¼ kašičice muškatnog oraščića
  •  jedna kesica suvog kvasca
  • 55 grama mlake vode (cca 40°C)
  • 280 grama toplog punomasnog mleka
  •  korica pomorandže/limuna po želji
  • ulja za prženje

 

Sastojci potrebni za krem:

  • 500 grama punomasnog mleka
  • 200 grama šećera
  • 4 žumanca
  • 1 jaje
  • 45 grama glatkog brašna
  • 30 grama maslaca
  • prstohvat soli
  • 2 kašičice pravog ekstrakta vanile
  • korica dve pomorandže
  • šećer u prahu

Uputstvo za pripremu testa:

  • U posudu stavite brašno, zatim dodajte so, šećer i muškatni oraščić, pa promešajte.
  • Na srednje jakoj vatri zagrejte mleko, pa prelijte preko maslaca, koji ste prethodno stavili u posudu da se otopi i sjedini.
  • U jednoj čaši pomešajte kvasac i kašičicu šećera sa mlakom vodom. Voda nipošto ne sme biti previše vruća. Najbolja temperatura je oko 40 Celzijusa.
  • Ostavite nekoliko minuta da kvasac nadođe. Znaćete da je spreman kad se na vrhu pojavi nešto nalik peni.
  • U posudu s brašnom dodajte umućena jaja, mlaku mešavinu mleka i maslaca i nadošli kvasac.
  • Po ukusu možete dodati koricu pomorandže ili limuna.
  • Na mikser stavite žice koje se koriste za dizana testa, pa mutite testo 5-10 minuta, dok testo ne počne da se odvaja od stranica posude. Testo možete umutiti i rukom koristeći varjaču.
  • Prebacite ga u pobrašnjenu ili lagano namašćenu posudu, preko njega stavite čistu krpu ili prozirnu foliju, a zatim ostavite na toplom da se udvostruči, što bi trebalo da potreje otprilike jedan sat.
  • Zatim ga na pobrašnjenoj površini malo premesite i razvaljajte na debljinu od 1.5 do 2 cm.
  • Upotrebite okruglu modlu prečnia oko 5 cm da napravite krofne.
  • Prebacite ih na tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje, pokrijte čistom krpom i ostavite 20-30 minuta da narastu. Nemoje ih ostavljati previše dugo, jer će se previše dignuti i prilikom pečenja postati šuplje.
  • Krofne pržite u vrelom dubokom ulju (na temperaturi između 170 i 180°C) par minuta na obe strane, dok ne poprime lepu zlatnu boju. Nemojte peći previše krofni odjednom jer će to smanjiti temperaturu ulja pa će biti masnije i neće imati dovoljno prostora da lepo narastu.
  • Kad budu gotove, stavite ih na tanjir na koji ste stavili papirne ubruse koji će upiti masnoću.
  • Sačekajte da se potpuno ohlade pre punjenja kremom.

 

Uputstvo za pravljenje krema: 

  • Mleko zagrejte u šerpi s debelim dnom srednje veličine.
  • U jednoj činiji izmutite žumanca, jaja, šećer, brašno i so.
  • Vruće mleko postepeno dodajte u činiju sa žumancima, neprestano mešajući varjačom da se jaja ne bi pretvorila u kajganu. Dovoljno je dosuti polovinu ili dve trećine vrućeg mleka.
  • Prelijte tečnost u lonac s preostalim mlekom i neprestano mešajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.
  • Kad bude gotovo, dodajte koricu pomorandže, maslac i ekstrakt vanile.
  • Mešajte dok se maslac potpuno ne rastopi, pazeći da se ne stvore grudvice. Ukoliko se pojave, upotrebite cedilo da biste uklonili grudvice.
  • Krem prekrite prozirnom folijom tako da dotiče površinu krema da se na vrhu ne bi stvorila „kožica“.
  • Ostavite u frižider da se ohladi.
  • Kada se i krofne i krem ohlade, krem sipajte u poslastičarsku kesicu s nastavkom za punjenje.
  • Ako nemate poslastičarsku kesicu (špric), možete krofne preseći pa ih tako puniti ili koristiti neki manji okrugli nastavak, ali prethodno nečim napravite rupu.

 Saveti:

  • Pre nego što stavite mleko da se greje, lonac isperite vodom. Tako mleko neće zagoreti. 
  • Krofne su najukusnije ako ih jedete istog dana, a možete ih čuvati i u posudi s hermetičkim poklopcem da bi zadržale mekoću i svežinu.
  • Pronađite pravu jačinu vatre za prženje. Ako je ulje suviše vruće, krofne će prebrzo potamneti, a iznutra će biti gnjecave i sirove iznutra. Ako nije dovoljno vruće, biće masne.