9 načina da se uverite da je med koji jedete pravi i prirodni med

Neki ljudi imaju dobru naviku da tokom cele godine konzumiraju med, a znamo da je ova zlata vredna namirnica bogata vitaminima i mineralima, a ima i protivupalna svojstva. Često smo u dilemi gde kupiti med i da li onaj koji smo izabrali pravi, čisti...

Foto: healthyfoodhouse.com Foto: healthyfoodhouse.com

Neki ljudi imaju dobru naviku da tokom cele godine konzumiraju med, a znamo da je ova zlata vredna namirnica bogata vitaminima i mineralima, a ima i protivupalna svojstva. Često smo u dilemi gde kupiti med i da li onaj koji smo izabrali pravi, čisti i prirodan.

1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Malo meda će se apsorbovati u kožu jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije lepljiv. Ako je to što utrljate lepljivo, znači da ima šećera ili veštačkih zaslađivača u njemu.

2. Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirni ubrus. Čist med neće probiti papir dugo vremena zato što ne sadrži vodu.

3. Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.

4. Napunite čašu vodom i dodajte 1 kašičicu meda. Čisti med će se zgrudavati i spustiti na dno, a lažni med će se početi da se topi.

5. Namažite med na krišku hleba. Prirodni med će otvrdnuti hleb za nekoliko minuta. Veštački med će navlažiti hleb zbog sadržaja vode.

6. Pravi med daće vam osjećaj bockanja u ustima neposredno pre gutanja. Lažni med to ne može postići.

7. Gledajte da li će se med kristalizovati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo je čuvate, a pravi med će se kristalizovati.

8. Vrh šibice umočite u med i pokušajte da je zapalite. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode pa šibica neće moći da se zapali.

9. Dve do tri kašičice meda stavite u mikrotalasnu. Zagrejte na visoku temperaturu. Prirodni med će se brzo karamelizovati i neće postati penast. Lažni med će se teško karamelisati i biće pun mehurića.

(Izvor: radiosarajevo.ba)