Načelnica pulomogije KBC Bežanijska kosa o mitu da "KORONA IDE NA ČISTA PLUĆA": Evo da li su pušači ZAISTA u manjem riziku

Dr Ana Stojanović otkrila je kako prepoznati upalu pluća izazvanu kovidom, razbila mit da "korona voli čista pluća" i naglasila da su pušači u podjednakom riziku kao i svi ostali.

Foto: RTS Youtube Foto: RTS Youtube

Dr Ana Stojanović, načelnica odeljenja pulomogije KBC Bežanijska kosa, u razgovoru za "RTS Ordinaciju" otkrila je kako prepoznati upalu pluća izazvanu kovidom, razbila mit da "korona voli čista pluća" i naglasila da su pušači u podjednakom riziku kao i svi ostali.

Dr Stojanović je objasnila da je grip potpuno različit od kovida kao i da situacija nije ni približno ista kao kod običnog gripa - stari dobropoznati grip zahvata samo respiratorne organe, a kovid je sistemsko zapaljenje i izaziva promene u čitavom organizmu, na srcu, bubrezima...

 

Istraživanja, kaže ona, pokazuju da smo najzarazniji kad mislimo da nam nije ništa odnosno kad nemamo simptome!

- U prvih 2-5 dana od dodira sa virusom smo najzarazniji, pa je važno ispitati kontakte. Potom sledi groznica, povišena temeperatura, jeza, drhtavica, često, ali ne i uvek, zatim problemi sa čulom ukusa i mirisa. Ove simptome možete i sami da otkrijete mirišući limun, pomorandžu, šećer, sirće... Kada bolest uzme maha, posle 5-7 dana, javlja se i osećaj nedostatka vazduha koji prati malaksalost, obamarlost, probadanje i težina u grudima - objašnjava pulmolog.

Dr Ana Stojanović dodala je i da je kod kovid upala pluća rendgen pravi izvor za otkrivanje, a ne stetoskop jer stetoskop pokazuje bakterijske upale pluća - virusne ne. Lekarka se osvrnula i na mit koji se često spominje, a to je da su "pušači u manjem riziku".

- Da korona voli čista pluća nije tačno. Pušači su u podjednakom riziku kao i svi ostali - naglašava dr Ana i apeluje na sve nas sledećim rečima: da obratimo pažnju na ponašanje, držimo udaljenost od dva metra, nosimo maske uz važnu napomenu da je potreban kontak duži od 15 minuta da bismo se razboleli.