JEDINSTVENI SLUČAJ U SRBIJI, A MOŽDA I SVETU: Ružica ima težak oblika bolesti krvi, mislili su da neće zatrudneti, a onda se desilo ČUDO

Lekari kažu da je ovo jedinstveni slučaj u Srbiji, a možda i u svetu, da je Ružica zatrudnela prirodnim putem i bez većih komplikacija donela na svet zdravu i pravu bebicu.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Ružica i Goran Olah nedavno su postali ponosni roditelji male Ivane koja je u njihov porodični dom u Odžacima došla kao pečat na potvrdu velike ljubavi, ali i velike borbe koju ovaj srećni par vodi skoro 15 godina.

U njihovom slučaju mnogi bi lekari pre poverovali u priču da je Ivanu donela roda nego da ju je rodila Ružica (40) kojoj je u 27. godini dijagnostifikovana mijelofibroza, jedan od najtežih oblika hronične bolesti krvi od kojeg u Srbiji boluje oko 500 osoba. Lekari kažu da je ovo jedinstveni slučaj u Srbiji, a možda i u svetu, da je Ružica zatrudnela prirodnim putem i bez većih komplikacija donela na svet zdravu i pravu bebicu.

To je za Blic potvrdila i sama Ružica, koja se 14. aprila carskim rezom porodila u 37. nedelji trudnoće u novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo i gde je Ivana ugledala svet sa 2.290 grama.

 

- Zaista sam bila specifična trudnica jer lekari do sada u praksi nisu imali takav slučaj pa su insistirali na tome da pomno prate tok trudnoće. Na sreću, sa mnom je sve je bilo u redu sa ginekološke strane, ali sam zbog moje dijagnoze morala od sedmog meseca trudnoće da idem svake dve-tri nedelje na detaljne pretrage u porodilište, gde su mi tokom nedelju dana hospitalizacije radili razne analize. Provela sam par puta po nedelju dana u porodilištu i onda smo se dogovorili da se za svaki slučaj porodim u 37. nedelji carskim rezom - priseća se hrabra Ružica.

Ivana sada ima već mesec dana, lepo napreduje, a i Ružica se oporavila od porođaja i potpuno se posvetila ćerkici i suprugu.

- Ivana voli da klopa, sada ima 3.100 grama i prosto nam je čudno kako je tako mala a toliko temperamentna i žilava. Slušali smo priče da su prevremeno rođena deca malo jača i borbenija od one koja se rode u terminu, ali zaista nismo to ovako zamišljali. Život nam se skroz promenio i doneo veliku sreću. Ja nastavljam sa terapijama za moju bolest i Ivana je još jedan dokaz da se nikada ne treba predati. Suprug i ja smo maštali o bebi skoro 15 godina i razmišljali smo čak i da idemo na veštačku oplodnju i onda se desilo čudo. Zatrudnela sam prirodnim putem i uz konsultacije sa mojom doktorkom Ivanom Urošević odlučili smo da postanemo roditelji. Zbog svega što je učinila za nas odlučili smo da našoj bebi damo ime po mojoj doktorki da bi nas podsećala koliko mnogo znači dobar odnos između lekara i pacijenta - priča nam uz osmeh ponosna Ružica.

Ponosnog tatu Gorana (45) zatekli smo malo neispavanog jer je, kako kaže kroz smeh, bio na noćnoj straži u želji da pomogne Ružici da se malo odmori zbog grčeva koji su Ivanu počeli da muče.

- Život nam se promenio iz korena i presrećni smo. Maštali smo o detetu 15 godina. Prvo nas je zatekla vest o Ružičinoj bolesti i odlučili smo da se ne predajemo, pogotovo moja supruga, koja je veliki borac. Nakon dugo godina pokušavanja, skoro da smo se i pomirili sa tim da nećemo imati decu, ali opet nismo odustali i desilo se čudo. Koliko nas je u negativnom smislu zatekla vest o Ružičinoj bolesti, toliko nas je u pozitivnom smislu zatekla vest da ćemo postati roditelji. Tek sada nema predaje i popuštanja. Ružica nastavlja sa terapijama i mi smo jedna srećna porodica - priča nam Goran.

 

Desilo joj se to da su joj tokom trudnoće nestali svi primarni simptomi bolesti.

Još jedna od stvari koje čitavu ovu priču čini neverovatnom svakako je i Ružičino stanje nakon što je zatrudnela. Desilo joj se to da su joj tokom trudnoće nestali svi primarni simptomi bolesti.

 

Foto: Privatna arhiva

Kako nam je tada pričala Ružica, nestali su joj bolovi u kostima, ispod grudi, i osećala se kao potpuno zdrava osoba, a isto tako se i sada oseća i uz konsultacije sa svojom doktorkom nastaviće sa terapijom koju je uzimala i tokom trudnoće, koja joj očigledno prija.

 

Inače, mijelofibroza najčešće pogađa osobe između 50 i 70 godina starosti, mada se može javiti i kod mlađe populacije kao što je to bio slučaj sa Ružicom, kod koje je dijagnoza primarne mijelofibroze postavljena u 27. godini života. Veoma je retko i agresivno oboljenje.

U koštanoj srži razvija se fibrozno tkivo, što dovodi do značajnog smanjenja proizvodnje krvi, povećanja slezine i jetre, gubitka telesne težine i mnogobrojnih nespecifičnih simptoma. To su osnovne karakteristike ove teške bolesti, koja pacijentima značajno skraćuje životni vek.

Situacija je mnogo bolja od 2016, od kada nam je omogućena primena inovativne terapije.

Ja sam samo doktor koji je prisustvovao velikoj sreći

Ružičin lekar koji prati njenu bolest je prof. dr Ivana Urošević, upravnica Klinike za hematologiju Kliničkog centra Vojvodine, koja je i sama presrećna što je njena pacijentkinja na svet bez ikakvih posledica donela zdravu bebu.

- Ružica ne samo da je jedinstven slučaj već je i neverovatna žena, izuzetno borbena i inspirativna za sve nas. Nijednog momenta nije odustala niti je smatrala da će nešto poći po zlu. Ona je prva rekla da će sve biti dobro, a ja sam samo radila svoj posao, tako da sam ja samo jedan mali doktor koji je prisustvovao velikoj sreći - priča nam skromna dr Urošević, koja je najzaslužnija za uspeh Ružicine borbe protiv mijelofibroze.