Ceo svet je u strahu: Šta je Zika virus?

Zika virus je potencijalno opasan virus koji se prenosi ujedom zaraženog komarca. Virus je otkriven četrdesetih godina prošlog veka u Africi, ali trenutno je aktivan na teritoriji Južne Amerike.

Foto: nytimes.com Foto: nytimes.com
Kod većine ljudi ne ostavlja bilo kakve posledice, pa čak ponekad nema ni simptome, ali može biti veoma opasan za trudnice, odnosno za bebu u stomaku. 
Sjedinjene Američke Države upozorile su trudnice da izbegavaju putovanje u 14 zemalja uključujući Brazil zbog pojave Zika virusa koji se povezuje s različitim poremećajima kod novorođenčadi. Upozorenje se odnosi na Brazil, Kolumbiju, El Salvador, Francusku Gvajanu, Gvatemalu, Haiti, Honduras, Martinik, Meksiko, Panamu, Paragvaj, Surinam, Venecuelu i Puerto Riko.
Svetska zdravstvena organizacija navodi da su tokom epidemija virusa u Francuskoj Polineziji (2013. godine) i Brazilu (2015.) uočili potencijalne neurološke i auto-imune komplikacije.
Zdravstvene agencije u Brazilu su uočile vezu povećanog broja infekcija Zika virusom i retkog neurološkog poremećaja kod beba, koji se naziva mikrocefalija.
Zbog njega se deca rađaju sa abnormalno malim glavama (obim glave manje od 32 cm) i ozbiljnim teškoćama u razvoju, koje mogu biti smrtonosne. U Brazilu se rodilo skoro 4000 dece sa oštećenjima mozga, nakon što je virus otkriven u maju 2015. godine. Vlasti u Brazilu su čak ženama savetovale da ne ostaju trudne u 2016. godini, dok se ne reše problemi sa epidemijom.
Zika virus se prenosi na ljude ujedom zaraženog komarca vrste Aedes. U pitanju je isti komarac koji prenosi Žutu i Denga groznicu. Komarac postaje zaražen onog trenutka kada popije krv osobe koja ima Zika virus i tada postaje prenosilac zaraze. Ovi komarci uglavnom ujedaju danju i veoma su agresivni. 
Virus se može preneti i sa majke na dete u sledećim situacijama:
- tokom porođaja, ako je majka zaražena virusom pre porođaja
- tokom trudnoće, kada virus prelazi sa majke na fetus
Dojenje ne predstavlja opasnost za prenošenje virusa sa majke na dete, tako da se čak i one majke kojima je potvrđeno prisustvo virusa ohrabruju da doje svoje bebe.  
Transfuzija i seksualni kontakt:
Potvrđen je po jedan slučaj prenošenja zaraze putem transfuzije i seksualnog kontakta.
Vakcina protiv Zika virusa ne postoji. Od dobijanja virusa se možete zaštititi tako što ćete:
- izbegavati putovanje u zemlje koje su ugrožene virusom
- izbegavati ujede komaraca
– koristiti repelente. 
Kao što ne postoji vakcina koja može da spreči Zika virus, tako ne postoje ni lekovi koji mogu da ga leče. Ukoliko ste zaraženi, lekari savetuju se pridržavate sledećih saveta:
- odmarajte što više
- pijte mnogo tečnosti kako biste sprečili dehidraciju 
- popijete paracetamol kako biste ublažili bolove i groznicu
Ukoliko je potvrđeno da imate Zika virus, čak i kada su svi simptomi prošli i ako se dobro osećate, trebalo bi da izbegavate ujede komaraca jer oni i dalje mogu da se zaraze tragovima virusa u vašoj krvi i nastave da šire virus.
Prema izjavama nadležnih, u Srbiji trenutno ne preti opasnost od Zika virusa. Međutim, opasnost postoji za one koji planiraju put u zemlje koje se suočavaju sa epidemijom. Stoga se predlaže da put odložite, ili ako to nije moguće, da se pridržavate pravila ponašanja koja mogu da pomognu sprečavanju širenja zaraze. Takođe, neophodno je da se po povratku iz ugroženih zemalja javite infektologu ili epidemiologu.  
Pin It
Izvor: bebac.com

opasan za trudnice, odnosno za beaaaabu u stomaku