Veljko (15), genije iz Niša je najmlađi dobitnik Sretenjskog priznanja: Ima 47 nagrada, voleo bi da ostane u Srbiji

Petnaestogodišnji Nišlija Veljko Đurić, učenik prvog razreda gimnazije Svetozar Marković, najmlađi je dobitnik Sretenjskog priznanja, koje mu je na Dan državnosti Srbije uručio predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Da je nagrada otišla u prave ruke svedoči podatak da je ovaj dečak osvojio čak 47 nagrada, od kojih 33 za prva mesta na takmičenjima iz različitih školskih predmeta te da je u njegovoj prijavi za upis u srednju školu umesto maksimalnih 100 bilo upisano 111.33 poena. Ono što ove nagrade čini još vrednijim je što je Veljko podjednako uspešan i u prirodnim i u društvenim naukama, te što je uspeo da uz sve ostale obaveze napiše i dve knjige.

  

Otkrivajući tajnu svog uspeha Veljko ističe da se sve postiže dobrom organizacijom vremena, ali da svako treba da ima realne ambicije.

- Usredsređen sam na ono što želim da postignem, pa me ne zanima koliko mi vremena za to treba. Međutim, volim da isplaniram dan tako da imam vremena i da nešto pročitam, pogledam televiziju, bavim se pomalo sportom i izlazim sa društvom. Podjednako lako savladavam i prirodne i društvene nauke, zato što ukoliko dublje zađemo, ustanovićemo da iako izgledaju kao potpuni kontrast, one se prepliću i to me je inspirisalo da se takmičim iz svih predmeta sa velikim uspehom - kaže mladi Nišlija.

Priznaje da je ponosan što se našao u društvu najvećih srpskih imena u tako mladim godinama i dobio priznanje koje često predstavlja krunu nečijeg životnog dela.

- To je zaista najrespektabilnija nagrada koju još značajnijom čini to što se uručuje na ceremoniji proslave Dana državnosti Srbije. Za mene ona predstavlja i obavezu da se ta nagrada opravda budućim radom. Ne doživljavam je lično, već je smatram podsticajem za celu moju generaciju, da treba da pokažemo da nismo lenji ni neborbeni, već da nam je samo potrebna šansa. Ona treba da bude podsticaj za sve mlade ljude da veruju u sebe i da stignu tamo gde su krenuli. Sve moje nagrade, uključujući i ovu najvišu, me obavezuju da budem i dobar drug, prijatelj, a pre svega dobar čovek - priča Veljko.

Govoreći o svojim planovima, Veljko kaže da ga privlači genetski inženjering jer je zaljubljenik u biologiju.

- To je zanimanje koje može da udovolji mojim interesovanjima, ali i da mi obezbedi adekvatnu egzistenciju. Voleo bih da ostanem u svojoj zemlji, ali to će sigurno zavisiti od toga kakve će nam mogućnosti biti pružene - nastavlja nadareni dečak.

 

Najveći uzor mu je njegov stariji brat, najuspešniji student na Fakultetu za zaštitu životne sredine.

- On je već tri puta bio najbolji student na svom fakultetu. On me inspiriše, njegov uspeh mi je podsticaj da i ja postižem više - naglašava Veljko.

Uz sve školske obaveze, pripreme za takmičenje, Veljko je uspeo i da napiše dve knjige.

- Jednoj je tema epska fantastika a druga je kriminalistički roman. Za njega mi je inspiracija bila Agata Kristi, jer veoma volim njene romane. Očekujem da mi uskoro prvenac izađe iz štampe – najavljuje Veljko.

Njegov otac Zoran priznaje da ga uspesi njegovih sinova čine ponosnim roditeljem, naročito što ih je nakon razvoda, sam odgajio.

- Stan će nam uskoro biti tesan da primi sve Veljkove nagrade. Počeo je da se takmiči iz pet, a onda je povećavao, šest, sedam predmeta i uvek je bio najbolji ili među najboljima. Postao je ambasador svih niških osnovnih škola, najmlađi učesnik foruma mladih naučnika a evo, sada je stiglo i državno priznanje. I stariji sin ređa uspehe, na putu je da bude student godine i po četvrti put. Veoma sam ponosan što u ovim vremenima kada deca razvedenih roditelja lako skrenu na stranputicu, moja se drže pravog puta. Srećan sam što sam na način koji je samo meni poznat, uspeo da odgajim ovo dvoje divne dece - kazao je Đurić.

Izvor: telegraf.rs / D.K.