Aleksa (9) je jednim gestom pokazao šta znači BITI ČOVEK: Dečak je za svoj rođendan doneo odluku koja je mnoge RASPLAKALA

Damjana Vujović je osetila veliki ponos zbog plemenitog srca njenog devetogodišnjeg sina Alekse

FOTO: DAMJANA VUJOVIĆ / PRIVATNA ARHIVA FOTO: DAMJANA VUJOVIĆ / PRIVATNA ARHIVA

Zamislite da ponovo punite devet godina i da umesto automobila, barbike, tableta ili neke igračke koja je u trendu i imaju je svi vaši drugari, od roditelja, te i od zvanica tražite da umesto poklona doniraju novac onima kojima je potrebna pomoć – vašim ugroženim vršnjacima. Za Damjanu Vujović, ovo nije bio san, već trenutak u kojem je osetila veliki ponos zbog plemenitog srca njenog devetogodišnjeg sina Alekse. Naime, on i zvanice na njegovom rođendanu prikupili su 19. 000 dinara tim povodom.

  

Aleksa Maksimović (9), učenik trećeg razreda osnovne škole „Ujedinjene nacije“ na Ceraku, postao je pravi ponos svog razreda, učiteljice Sanje Svorcan, mame Damjane, sestre Ksenije, baka Milene, svoje tri tetke Bojane, Ivane, Sanje i ujaka Luke. Kako je u razgovoru za "Blic" rekla njegova mama, ovaj mališan od kad se rodio ima slične ideje i poduhvate, te nije bila iznenađena kada joj je Aleksa saopštio svoju nameru.

- Konkretno, ovaj poduhvat sam verovatno inicirala ja, pošto sam čitala tekst o toj deci kojoj je bila potrebna pomoć, pa sam se rasplakala. On me je pitao šta se desilo, te sam mu pročitala o čemu se radi i eto ideje za dva minuta – kaže nam Damjana.

Kada se radi o reakciji roditelja njegovih drugara, ona kaže da su svi bili oduševljeni idejom.

- Ja kao majka mogu da kažem da me nije iznenadio, ali da me je veoma obradovao kada mi je saopštio svoju želju. Takođe, kada su čuli njegovi drugari i njihovi roditelji, naišli smo na fantastičnu reakciju i odziv – rekla nam je mama ovog plemenitog mališana.

Na pitanje da li su Aleksa i deca svesni onoga što su učinili, rekla nam je da su zaslugom učiteljice Sanje Svorcan, svi mališani III/1 razreda „zlatnog srca“, ali da veruje kako će tek kasnije postati svesni onoga što su učinili.

- Nisam sugurna da su svesni koliko je velika stvar taj njihov postupak. Ne sama količina novca, već želja da se pomogne nekom tamo vršnjaku koji za razliku od njih, nema ništa. Imaju učiteljicu koja je sjajna u svakom smislu i koja je zaslužna zbog činjenice da oni sa tako malo godina znaju šta znači deljenje, humanost i drugarstvo . Sa druge strane, sa mojom decom se dosta razgovara, i mislim da je to osnova svakog roditelj-dete odnosa. Ima sigurno dosta mojih zalsuga što je on ovakav kakav jeste, ali presudan je njegov divan i blag karakter– zaključuje Damjana

Sav novac koji su skupili Aleksa i drugari, 19.000 dinara, otišlo je organizaciji „Srbi za Srbe", koji će ta sredstva usmeriti ka onima kojima je naša pomoć u ovom trenutku najpotrebnija. Ono što je vrednije, te i bitnije spomenuti od same sume, jeste činjenica da sa ponosom možemo reći da pored nas stasavaju neke nove generacije koje od malih nogu uče ono što je svetu danas najpotrebnnije – kako biti čovek.

Izvor: Blic