UČINITE USLUGU VAŠOJ DECI: Evo kako da ih podstaknete da vam pomognu oko kućnih poslova!

Od sve dece se očekuje da se na neki način uključe u porodični život. Ipak, nivo uključenosti u kućne poslove razlikuje se od porodice do porodice. Evo zašto je važno da decu uključite u obavljanje kućnih poslova i kako to da uradite.

Foto: www.worldmomsblog.com Foto: www.worldmomsblog.com

Od sve dece se očekuje da se na neki način uključe u porodični život. Ipak, nivo uključenosti u kućne poslove razlikuje se od porodice do porodice – neka deca svakodnevno rade neke sitne kućne poslove, neka samo kada im roditelji to eksplicitno kažu, a neka gotovo nikada. Evo zašto je važno da decu uključite u obavljanje kućnih poslova i kako to da uradite.

Dobre strane toga što deca rade kućne poslove

Istraživanja su pokazala da deca na najrazličitije načine stiču saznanja o odnosima u porodici i kako porodica funkcioniše. Jedan način da steknu ta saznanja je da ih uključite u kućne poslove.
Kada deca urade nešto za svoju porodicu, to im pomaže da se oni osete sposobnimi i odgovornim. Kada se kućni poslovi dele, stres u porodici je manji, time što urade ponešto u kući, deca pomažu da njihova porodica bolje funkcioniše.
Mi možda imamo negativne asocijacije na reč posao i odmah pomislimo na šefa, rokove, put do posla, konstantan stres, ali za dete raditi posao znači biti odrastao i odgovoran, pa širenje veša za njih može biti način da preuzmu odgovornost na sebe kako to čine odrasli ali i da savladaju neku novu veštinu.

Kako da decu motivišete da se uključe u kućne poslove

Tako što ćete od njih tražiti da urade stvari koje stvarno treba da se urade, a koje odgovaraju detetovom uzrastu i sposobnostima. Posao koji je suviše težak može da isfrustrira dete, posao koji je suviše lak može da mu bude dosadan.
Čak i sasvim mala deca mogu da se uključe u kućne poslove ukoliko izaberete aktivnosti u skladu sa njihovim godinama. Počnite sa jednostavnim zadacima kao što je sređivanje igračaka. Time deci šaljete poruku da je važno doprineti redu u kući.
Probajte da smislite neki zadatak kojim će oni učiniti nešto za celu porodicu. Lep primer je da zamolite dete da postavi sto ili da pokupi sudove sa stola posle ručka. Ovakvi poslovi detetu daju osećaj da je odgovorno i da ima aktivnu ulogu u funkcionisanju porodice.
Sa starijom decom treba razgovarati na temu kućnih poslova. Objasnite detetu šta sve treba da se uradi kako bi vaš dom normalno funkcionsao kako bi bilo svesno da mora da se uključi. Deci starijoj od šest godina treba pružiti mogućnost da odaberu svoja zaduženja.

Treba li dete dati džeparac kao podsticaj?

Stručnjaci smatraju da je bolje da deci ne treba davati novac kao nagradu za to što rade kućne poslove. Ona to treba da rade jer su važan deo porodice treba aktivno da učestvuju u njenom funkcionsanju.

Različiti poslovi za različite uzraste

Evo nekih ideja šta mališani mogu da urade.

2-3 godine

- Da pokupe igračke i knjige.
- Da okače jaknicu na čiviluk.
- Da vam dodaju štipaljke dok kačite veš.
- Da skinu suv veš i da vam ga dodaju.

4-5 godina

- Da postave sto za ručak.
- Da vam pomognu kada pripremate obroke – da umute jaja, da izgnječe sir i slično.
- Da sortiraju čistu garderobu kako biste je brže složili.
- Da vam pomognu da stavite namirnice u frižider kada se vratite iz kupovine.
- Da zaliju cveće.

6-8 godina

- Da kućnim ljubimcima daju vodu i hranu.
- Da bace smeće.
- Operu sudoperu.
- Da obrišu prašinu.
- Da okače veše.
- Da slože veš.
- Da usisaju uz vaš nadzor.
- Da poređaju čiste sudove u kuhinjske ormariće.

(Family.rs)