TEŠKE teme su neminovne, evo kako da sa decom RAZGOVARATE o njima!

Svaki roditelj pre ili kasnije mora sa detetom da popriča na neku od teških tema kao što su razvod, bolest, smrt, usvajanje i seks. Pored toga što su ove teme same po sebi neprijatne za dete, ono dodatno oseća nelagodu roditelja, pa je bitno da se roditelj na pravi način pripremi za taj razgovor.

Foto: fairfaxdivorceblog.com Foto: fairfaxdivorceblog.com

Svaki roditelj pre ili kasnije mora sa detetom da popriča na neku od teških tema kao što su razvod, bolest, smrt, usvajanje i seks. Pored toga što su ove teme same po sebi neprijatne za dete, ono dodatno oseća nelagodu roditelja, pa je bitno da se roditelj na pravi način pripremi za taj razgovor.

Zašto treba razgovarati o teškim stvarima

Razvod, smrt, bolest, seks – oni su deo života. Time što o tim teškim stvarima razgovarate sa detetom, vi mu pomažete da nauči da se izbori sa životnim poteškoćama.

Ukoliko podstaknete dete da otvoreno razgovara sa vama o teškim temama, ono će shvatiti da uvek može da razgovara sa vama. Shvatiće da ste tu za njega i da uvek može da razgovara sa vama,i biće mu lakše da započne razgovor o nečemu što ga muči. Ako dete kao malo shvati da ste tu za njega i da sa vama može o svemu da razgovara, imaćete zdravu osnovu za komunikaciju kada uđe u tinejdžerske godine.

Dok sa detetom razgovarate o teškim stvarima, vi mu prenosite vrednosti i uverenja koje vi kao porodica smatrate važnim i relevantnim. Razgovor o teškim stvarima pozitivno utiče na dete jer dete uz vašu pomoć lakše prihvata i one ružne stvari u životu.

Pripremite se za razgovor

Vi verovatno verujete da će razgovor na teme kao što su seks, smrt ili razvod uznemiriti vaše dete. Možda ćete se iznenaditi kada vidite da mu je drago da se o tome razgovara. Kako ćete pristupiti ovim teškim temama najviše zavisi od detetovog uzrasta i od toga u kojoj fazi razvoja se nalazi.

Ako imate malo dete, bolje je sačekati da ono počne da priča na tu temu, nego da je vi pokrećete. Potrudite se da saznate šta se dešava u njegovom životu. Ukoliko znate šta ono vidi i čuje u obdarništu, na TV-u ili od brata i sestre, znaćete i o čemu razmišlja I šta bi moglo da ga muči.

Ako vaše dete ide u školu, možda će sa drugarima iz škole razgovarati na neku od tih tema. Bilo bi dobro da podstaknete priču o tim stvarima pre nego što vas ono pita nešto na tu temu, posebno ako primetite promene u njegovom ponašanju ili ako se neka tema nametne, npr. ukoliko se roditelji nekog njegovog drugara razvode.

Ukoliko je vaše dete dovoljno staro da bude zainteresovno za vesti, možete očekivati da će na TV-u ili internet čuti vesti o tragedijama, aktuelnim događanjima, tračevima i skandalima.

Možda vas te stvari ne interesuju, ali morate se potruditi da budete u toku. Na taj način ćete imati predstavu kakve informacije dobija vaše dete i o čemu eventulano razmišlja, pa nećete biti iznenađeni kada poželi da na neku od tih tema razgovara sa vama.

Teme koje u vama bude nelagodu

Možda postoje teme o kojima je vama teško da razgovarate. To nije ništa strašno, ali potrudite se da sa partnerom ili prijateljem porazgovarate o tome zašto vam je teško da razgovarate na te teme. Nađite snage da se izborite sa svojim strahovima i nelagodom jer je za decu od vitalnog značaja da razgovaraju sa vama o važnim temama. Ako detetu ne priđe na pravi način i ne pojasne stvari vezane za neki od problema koji ga muči na način koji je prikladan za njegove godine, postoji opasnost da ono počne da zamišlja da su te stvari daleko gore nego što zaista jesu.

Kako razgovarati o teškim temama

Razmilite o tome šta ćete reći detetu na neku od ovih tema pre nego što vas pita. Tako ćete biti spremni za razgovor kada dete poželi da razgovara sa vama.

Evo nekih saveta koji vam mogu pomoći da taj razgovor protekne što lakše:

- Ako se u vašoj porodici desi nešto tužno ili strašno (bolest, smrt, razvod), dete to treba da čuje od vas. Ovo se odnosi i na strašne stvari koje se ne dešavaju u vašoj porodici, ali koja mogu da interesuju vaše dete (ratovi, prirodne katastrofe i slično). Odvojte malo vremena da sa detetom porazgovarate o tim temama kako biste na najbolji način mogli detetu da prikažete problem.

- Odaberite pravo vreme i mesto za razgovor. Najbolje je da ste i vi i dete opušteni, da razgovarate na mestu gde se oboje osećate lepo i gde imate privatnost.

- Dajte jednostavna objašnjenja i uvek uzmite u obzir detetov uzrast kada objašnjavate stvari kao što je smrt. Na primer, dvogodišnjaku ćete reći da je baka umrla, da je više nećete viđati i da ste zbog toga tužni. Sedmogodišnjaku ćete reći malo više. Na primer, da umreti znači prestati živeti, kao što cveće umre kada više ne raste, ili kao što kuca umre, pa se više ne igra i ne jede. Sve što je živo nekada mora da umre.

- Budite iskreni. Govorite istinu koliko god možete. Na primer, objasnite da ljudi kada se razvedu više ne žive zajedno, ali da to što ne žive zajedno ne znači da ga mama ili tata više ne vole.

- Vratite se na iste teme. Detetu treba vremena da razume neke stvari i da mu one do njega dopru. Recite mu da vas pita šta god poželi. Pokrenite razgovor na istu temu desetak dana kasnije ako dete samo ne počne da priča.

- Slušajte. Zaista slušajte svoje dete. Gledajte ga u oči, spustite se u njegovu visinu. Kada vam kaže kako se oseća, ponovite to za njim kako biste bili sigurni da ste pravilno razumeli šta vam je rekao.

- Budite smireni. Vaše dete vrlo često kao radar registruje vašu reakciju ili osećanja i počne da ih doživljava kao svoju reakciju. Ukoliko ne možete to da učinite, nemojte sebe kriviti, pustite dete da vidi kako se osećate.

- Knjige su fantastičan način da uvedete teške teme. Posavetujte se sa učiteljicom ili bibliotekarkom koje mogu da vam preporuče neku knjigu koja se bavi temom koja je kod vas aktuelna.

(Family.rs)