RODITELJI, SPASITE SVOJE DETE: Televizija zaglupljuje, podesite računar da se isključi!

Veliki broj sati provedenih ispred TV i kompjutera deci smanjuje vokabular, matematičke veštine i ti mališani se teže prilagođavaju u vrtiću i školi, pa često budu žrtve nasilja, pokazuje kanadska studija, s kojom su se složili i srpski stručnjaci.

Veliki broj sati provedenih ispred TV i kompjutera deci smanjuje vokabular, matematičke veštine i ti mališani se teže prilagođavaju u vrtiću i školi, pa često budu žrtve nasilja, pokazuje kanadska studija, s kojom su se složili i srpski stručnjaci.

"Praksa pokazuje da sve što je preterano, bude kontraproduktivno. To važi i za zurenje u ekran, naročito za decu predškolskog i mlađeg uzrasta, koja nemaju šta da traže pred televizorom, a da ne pominjem pred kompjuterom. Kad dete previše gleda u TV, ono se uopšte ne socijalizuje, ne opšti s vršnjacima, ne čita, ne bavi se knjigom, slovima, što vremenom postaje zabrinjavajuće"

kaže za Kurir socijalni psihologVesna Tomić.

Roditelji krivi

Ona tvrdi da su za to najviše krivi roditelji, koji, da bi se odmorili, postave decu ispred ekrana.

"Roditelji su krivi što mrtvi hladni podstiču decu da igraju igrice i bulje u ekran, da ne bi bili nemirni u kući. Tako deca zasednu ispred televizora, naizgled jesu mirna, ali im to direktno šteti jer ne rade ništa pametno i dobro za njihov razvoj"

ističe Tomićeva.

Da bi se pravilno razvilo, dete bi maksimalno smelo da provodi do pola sata gledajući televiziju, savetuje psiholog Aleksandar Šibul.

Niz poremećaja

"Do polaska u školu deca bi smela da gledaju televiziju između 15 minuta do pola sata dnevno, ni slučajno više. Sve preko toga direktno šteti detetu, a praksa pokazuje da gledanje televizije može razviti agresivnost, depresiju i poremećaj pažnje. Kad dete gleda TV program, izloženo je bojama, zvucima, jednom opštem šarenilu, što ima za posledicu da, kad dete treba da se uozbilji, čita i piše, njemu bude dosadno"

kaže Šibul.

Inače, Američka akademija pedijatara preporučuje da deca mlađa od dve godine uopšte i ne treba da gledaju TV, a da posle druge godine života mogu da gledaju najviše dva sata, ali isključivo kvalitetnog programa. Nažalost, iskustvo pokazuje da u današnje vreme deca provode dvostruko više vremena ispred TV.

ČINJENICE: Zabranili crtani

- Današnji crtani filmovi imaju dosta nasilja i agresije
- Mališani oponašaju junake iz omiljenih crtanih filmova i žele da budu kao oni. Tako se često desi da deca budu gruba i da govore ružne reči
- U Japanu je 1997. čak 653 dece primljeno u bolnicu zbog epileptičnih napada koje je, kako je utvrđeno, prouzrokovalo gledanje 38. epizode crtanog filma „Pokemoni“. Posle detaljnijih istraživanja utvrđeno je da su svetlucavi sadržaji crvene i plave boje tokom serije izazvali napade
- Deca koja mnogo gledaju TV i koriste kompjuter imaju krivu kičmu i loš vid
- Posle svakog crtaća roditelji da objasne deci da ono što se dešava na ekranu nije isto kao u stvarnom životu

UDRUŽENJE RODITELJ: Podesite računar da se isključi

Dragana Soćanin, predsednica udruženja Roditelj, savetuje mame i tate da podese kompjuter da se sam ugasi u određeno vreme.
- Primarno je roditeljima skrenuti pažnju i edukovati ih. Nisam za to da deci treba potpuno uskratiti TV i kompjuter, ali sve treba dozirati. Savetujemo roditelje da se dogovore s decom koliko će im dopustiti da igraju igrice - kaže ona i dodaje da bi svaku crtanu seriju roditelji trebalo da prate s decom.

(Family)