Roditelji oprez: Šta se dešava sa slikama dece koje postavljate na Fejsbuku

Sve više roditelja naivno postavlja fotografije svoje dece na društvenim mrežama, međutim, malo ko je svestan opasnosti koje se kriju iza toga.

Foto: stil.kurir.rs Foto: stil.kurir.rs

Trenutak kada vaša beba izgovara prvu reč, ili prvi put trčka u kupaćim gaćicama na peščanoj plaži je sigurno nešto što želite da podelite sa vašim prijateljima na društvenim mrežama. Ipak, budite svesni da postoji velika verovatnoća da će te fotografije završiti u rukama nekog pedofila.

Polovina materijala koji se može naći na pedofilskim sajtovima potiče upravo sa društvenih mreža poput Fejsbuka i Instagrama. Te fotografije i video snimke kradu od roditelja i dalje šire putem interneta upozorava Organizacija za zaštitu dece u Australiji.

Kako kažu stručnjaci, prilikom racija pronađeno je nekoliko miliona fotki mališana koje su očigledno fotografisali njihovi roditelji dok treniraju, rade domaći ili se igraju u parku.

Alistar MekGibon iz organizacije kaže da, iako fotografije same po sebi nisu "seksualne", one ipak uzbuđuju pedofile što se može videti po komentarima koje ostavljaju ispod fotografija.

"Na pojedinim sajtovima možete naći podkategorije tipa "deca na plaži", gde se mogu pronaći na stotine slika mališana kako se brčkaju u plićaku ili prave tvrđavu od peska. Da, za vas je to samo dete, i ne vidite ništa loše u tome, ali pedofile deca seksualno uzbuđuju, to se vidi po komentarima koje ostavljaju ispod fotografija", kaže MekGibon.

On kaže da se pedofili u komentarima dogovaraju i da se sretnu, kako bi razmenili još neke fotografije koje su "maznuli" sa Fejsbuka.

Zbog toga se savetuje da izbegavate da postavljate fotografije vaših mališana na Fejsbuk, ili da u opcijama ograničite da ih može videti samo određen broj prijatelja.

"Realno je da vi u suštini, otkad okačite fotografiju na društvenu mrežu, nad njom više nemate nikakvu kontrolu, i ne znate gde će ona završiti",  ažu stručnjaci dodajući da bezobzira koliko fotografija bila "naivna" i "dečija", ako se pedofilu vaše dete dopadne, on će tu fotografiju ukrasti i dalje činiti sa njom šta mu je volja.

Izvor: Alo