Roditelji oprez: Sirup EFFERALGAN za decu povučen iz prodaje

Efferalgan je, na zahtev proizvođača, povučen sa tržišta Srbije.

Foto: bebac.com Foto: bebac.com

Pojedine serije sirupa za snižavanje temperature kod dece, Efferalgan od 90 ml, u jačini od 30mg/ml, povučene su iz prodaje iz svih apoteka u Srbiji.

Ovo su za Bebac potvrdili i distributeri sirupa Efferalgan za našu zemlju.

- AMICUS je povukao iz prodaje sve sirupe na zahtev proizvođača, nakon što su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za pakovanje, za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da nisu kontaminirale proizvod - kaže za Bebac Ivana Pešić iz Sektora za registraciju lekova kompanije AMICUS.

Kako objašnjavaju, sirupi su povučeni iz prodaje iz predostrožnosti, nakon što je u fabrici primećena nepravilnost, kao i da u analizama koje su rađene nije pronađen kontaminiran lek. Ona navodi da nisu primećene ni neželjene reakcije kod dece koja su koristila lek.

Iz prodaje su povučene serije leka koje imaju rok upotrebe zaključno sa oktobrom 2018. godine, a ono što je sporno je što se većina serija nalazi na tržištu Srbije već od 2013. godine, što znači da su ovaj, potencijalno kontaminiran lek, mnoga deca već konzumirala. 

Serije koje su povučene sa tržišta

 

Pešićeva, međutim, tvrdi da roditelji čija su deca pila sirupe iz ove serije nemaju razloga za brigu, jer do danas još nije utvrđeno da je i sam lek ugrožen. 
- Smatra se da je rizik minimalan. Ako dete nije imalo nikakve reakcije na lek, nema potrebe da se roditelji brinu. Ukoliko primete bilo kakve smetnje kod deteta, trebalo bi da se obrate svom pedijatru - kažu u kompaniji AMICUS.
Trenutno u apotekama u Srbiji nema Efferalgan sirupa. Roditelji koji imaju sirupe iz ove serije kod kuće ne bi trebalo da ga daju detetu, nego da ga ipak, radi predostrožnosti, unište.
- Očekuje se da će se Efferalgan za decu ponovo pojaviti u apotekama kada se proizvede novi kontigent, jer su nepravilnosti na pogonu za pakovanje već otklonjene i fabrika otpočinje proizvodnju - zaključila je Pešićeva.
Pin It
Izvor: bebac.com