Oprez: Šlaufi koji bi trebalo da čuvaju decu mogu biti škart

Sva sredstva za održavanje na vodi koja mogu da se nabave u Srbiji - „mišići“, pojasevi, šlaufi i prsluci - su prilično lošeg kvaliteta.

Foto: igracke.me Foto: igracke.me

U poslednjih nedelju dana reke su odnele pet života, pa šef spasilačke službe na Adi Ciganliji Miodrag Jović poručuje građanima da se kupaju samo na uređenim plažama, a da se oni koji nisu dobri plivači klone reka.

- Svake godine utopi se između 100 i 150 ljudi. Naročito opasne za kupanje mogu biti reke, jer se kupači suočavaju s velikom količinom vode koja se brzo kreće i često sa sobom nosi različite predmete - objašnjava Jović, preporučivši roditeljima da povedu računa da li decu vode na uređene ili neuređene plaže. On ističe da su uređene samo one na kojima neko može da im pritekne u pomoć.

Najopasnije reke su one najveće - Sava i Dunav, naročito zbog toga što se na više mesta iz njih vadi šljunak, pa se stvaraju i virovi. On ističe da su sva sredstva za održavanje na vodi koja mogu da se nabave u Srbiji - „mišići“, pojasevi, šlaufi i prsluci - prilično lošeg kvaliteta, pa decu ne treba ostavljati u vodi bez nadzora starijih.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, kaže da „mišići“ uglavnom imaju loše ventile:
- Zbog loše finansijske situacije normalno je da pazarimo što jeftiniju robu. Nemam ništa protiv robe iz Kine, ali ključno je da bude testirana.

(Izvor: kurir.rs)