Ona u 52. godini doji svoju šestogodišnju ćerku i tvrdi da je to potpuno normalno

Maha Al Musa ima 52 godine života i šestogodišnju ćerku. Svoju devojčicu i dalje doji. Iako se svakodnevno susreće sa oštrim kritikama ona ne odustaje od svoje zamisli jer tvrdi da je to dobro za njeno dete

Foto. Facebook Foto. Facebook

Maha Al Musa ima 52 godine života i šestogodišnju ćerku. Svoju devojčicu i dalje doji. Iako se svakodnevno susreće sa oštrim kritikama ona ne odustaje od svoje zamisli jer tvrdi da je to dobro za njeno dete.

Maha je majka troje dece, živi na stiktnoj Paleo dijeti i vodi spiritualnu radionicu za pripremu za porođaj kao i ples za trudnice. Svoju šestogodišnju ćerku i dalje doji i smatra da je to dobro za nju. Maha toliko veruje u snagu majčinog mleka da je odbila da vakciniše svoje dete.

Svoju ćerku redovno doji pre odlaska na spavanje, a kaže da će je podojiti kad god bude potrebno i gde god bude potrebno, jer to "njena je prirodna želja". Fotografije na kojima doji ćerku objavljuje na svom fejsbuk profilu, a njena devojčica kaže da je to nešto u čemu jako uživa.

 

- To je moja omiljena stvar kada nisam u školi. Sva deca bi trebalo to da rade jer je dobro za njih, kaže šestogodišnja devojčica i dodaje da će verovatno nastaviti do svoje osme godine.

 I njena mama ima slično mišljenje. Odgovarajući na pitanja i komentare na fotografije na društvenim mrežema, napisala je:

 - Dozvolite majci i detetu da odaberu šta je najbolje za njih, njihove okolnosti i porodicu. Ako svi imamo pravo da biramo, tek onda smo jednaki, kaže Maha koja veruje da je pravo vreme za samoodvikvanje od dojenja 4. do 8. godine života.

ŠTA KAŽU STRUČNJACI: KAD SE PREKORAČI GRANICA, DETE POSTAJE EMOTIVNO I SOCIJALNO ZAVISNO OD MAJKE

Osim što dojenjem dobija hranljive sastojke nepohodne za arsta i razvoj, beba ovakvim načinom ishrane dobija i osećaj sigurnosti i pripadanja. Dojenjem se jača veza između majke i deteta, koje na taj način uviđa da mu roditelj pokalanja pažnju. Sve korisne posledice dojenja prestaju kad se prekorači gornja granica uzrasta deteta kojem je majčino mleko neophodno.

-  Kad dete napuni godinu dana, majka treba da da ga doji, posle tog perioda dojenje gubi svaki smisao i opravdanje. Ako mama ipak nastavi sa tom praksom, to može da dovede do emotivne i socijalne zavisnosti deteta od majke- kaže Dušića Vujčić Popović, pedagog.

Prekoračenje granice nosi i ove posledice.

- Dete jednostavno treba da se pusti da odrasta. Devojčice starije od godinu dana ne treba više da mamine grudi posmatraju kao izvor hrane, ne treba da im dojenje bude asocijacija dok razmišljaju o svojoj mami- dodaje ona.

Mišljenje da dojenje ima vremensko ograničenje podržava i Milica Kotlajić, pedijatar.

- Kad je reč o dobijanju hranljivih materija iz majčinog mleka, dojenje ima tu funkciju sve dok beba ne napuni šest meseci. Do tog perioda traje prenos enzima neophodnih za razvoj bebinog gastroenterološkog trakta. A do kraja prve godine dojenje izgradi i psihološku vezu između majke i bebe - kaže pedijatar.

Primer Mahe Al Musap pedijatar ocenjuje kao ekstremni. 

- Dete koje ima šest godina već treba da uđe u proces separacije, soamostavljivanja od roditelja, treba da postane i deo drugog kolektiva, odnosno škole. Dojenje dece tog uzrasta je kontraproduktivno i nema opravdanja- dodaje Milica Kotlajić.

(Izvor: Zena.Blic.rs)