NE MOGU SE KUPITI: 26 poklona koje vaše dete neće nikada zaboraviti

Ako ste očekivali da ćemo vam nabrojati stvari koje se mogu kupiti u radnji, bolje nemojte čitati ovaj članak. Najbolji pokloni ne mogu se kupiti. 

Foto: Elena Shumilova Foto: Elena Shumilova

Ako ste očekivali da ćemo vam nabrojati stvari koje se mogu kupiti u radnji, bolje nemojte čitati ovaj članak. Najbolji pokloni ne mogu se kupiti. 

Evo liste najboljih stvari koje roditelji mogu da daju svojoj deci. Koliko od ovih stvari ste već dali svom detetu?

   

1. Podrška

Ponekada samo jedna reč podrške u pravom trenutku može detetu promeniti život. Zbog toga se potrudite da detetu pokažete da ste tu za njega i na to ga često podsećajte.

2. Zagrljaji i poljupci
Možda znate neke očeve koji svojim sinovima kažu da su već veliki za poljupce. Da li vas to iznervira? Znajte da deca nisu nikada preveliki da im zagrljajem i poljupcem pokažete da ih volite.

3. Zajednički obroci
Zajednički obroci su idealna prilika za porodično druženje, pa se može reći da ako porodica ne jede zajedno, onda i ne raste zajedno. 

4. Smisao za humor
Smejte se sa svojom decom. Svakog dana. Za svoje i njihovo dobro.

5. Sposobnost da vide lepotu
Pomozite svojoj deci da nađu nešto lepotu u svemu što vide i svakome koga sretnu.

6. Prilika da pogreše
Deca su deca. Zbog toga su toliko zabavni, ali i naporni. Pustite ih da eksperimentišu, istražuju i prave greške.

7. Stabilnost
Stabilan dom je temelj na kome deca grade čitav svoj život. Deca moraju znati koje je njihovo mesto u porodici, kome mogu da veruju i na koga mogu da se oslone.

8. Želja da postignu velike stvari u životu
Ohrabrite decu da imaju velike snove. Videćete, oni će zbog toga postići više nego što su mislili da mogu. 

9. Vreme

Vreme je poklon koji nikada ne možete da vratite. Zato dobro razmislite kome ćete da poklonite svoje.

   

10. Nepodeljena pažnja
Možda vam se čini da se ovo podrazumeva, ali obratit pažnju na to šta još radite dok svom detetu posvećujete ono što vi mislite da je nepodeljena pažnja.

11. Zahvalnost za ono što imaju
Želja za više stvari je zarazna. Zbog toga je jedan od najboljih poklona koji možete dati svojoj deci je da nauče da budu zadovoljni onim što imaju.

12. Radoznalost
Naučite svoju decu da pitaju pitanja o tome ko, šta, gde, kada, kako i zašto. Nijedan roditelj ne bi smeo da kaže "Prestani da postavljaš toliko pitanja". 

13. Odlučnost

Jedan od odlučujućih faktora za postizanje uspeha je volja. 

14. Disciplina
Deca kod kuće treba da nauče kako da se ponašaju, da se slažu sa drugima, kako da ostvare svoje želje i postignu rezultate. Ne treba izbegavati disciplinu, ona samo treba da bude dosledna i pozitivna.

15. Ohrabrenje
Reči su moćne. One mogu da stvore, ali i da unište. Reči koje danas govorite svom detetu mogu da ga ohrabre i učine da ono ima pozitivan stav. Ali isto tako, vaše reči mogu i da ih učine tužnim i očajnim. Zbog tog ih pažljivo birajte.

16. Velikodušnost
Učite decu da dele svoje stvari sa drugima tako što će od vas videti kako se to radi.

17. Duhovnost
Bilo bi dobro da decu naučimo tome da smo mi nešto više od krvi i mesa koji zauzimaju prostor. Mi imamo i um, srce, dušu i volju, tako da odluke koje oni prave u životu treba da se temelje na nečemu dubljem od toga šta svi ostali koji su od krvi i mesa rade.

18. Iskrenost i integritet
Deca koja u detinjstvu nauče značaj iskrenosti kasnije postaju iskreni ljudi. A iskreni ljudi sami sebe više cene i uživaju u životu. A i mirno spavaju.

19. Nada
Nada je vera u to da će stvari da budu bolje. Ona ljudima daje snagu, izdržljivost i odlučnost.

20. Priroda

Deca koja nauče da cene svet oko sebe o njemu i brinu. Verovatno često govorite deci da treba da čiste svoju sobu, da budu uredni i čisti. Zar ne bi trebalo da ih naučimo da i svet van našeg doma održavaju lepim i čistim.

21. Optimizam
Pesimisti ne menjaju svet. Optimisti ga menjaju.

22. Jedinstvenost
Ono što nas čini drugačijim, čini nas posebnim. Jedinstvenost ne treba kriti. Treba je ponosno pokazati svetu kako bi on mogao da je vidi i ceni.

23. Vaše krilo
To je najbolje mesto na celom svetu za čitanje knjige, priče ili za razgovor. 

24. Topao dom
Saznanje da uvek možete da se vratite u topao dom može da bude velika uteha detetu u teškim periodim u životu. Potrudite se da mu to obezbedite.

25. Vernost bračnom drugu
Vernost nije samo fizička stvar. Budite uz svog bračnog druga umo, srcem i dušom. Nemojte da se zavaravate da vaše dete ne primećuje takve stvari. Primećuje.

26. Ljubav
Najbolji poklon koji možete dati. I primiti...