Kampanju proizvođača igračaka o ZNAČAJU IGRE ZA DETE treba da vidi svaki roditelj (VIDEO)

Famosa, poznati španski brend igračaka, pre par godina je pokrenuo kampanju za svoju 60. godišnjicu u kojoj roditelje poziva da se ozbiljno zamisle.

Kampanju proizvođača igračaka o ZNAČAJU IGRE ZA DETE treba da vidi svaki roditelj (VIDEO) Foto: Printscreen

Famosa, poznati španski brend igračaka, pre par godina je pokrenuo kampanju za svoju 60. godišnjicu u kojoj roditelje poziva da se ozbiljno zamisle.

Kampanja nosi moto:

“Nećete stići ni da se okrenete, a vaša deca prestaće da se igraju. Sad dok još to žele – igrajte se s njima!”

Komercijalni video koji su snimili kao deo kampanje, prikazuje suprotnost između oduševljenja s kojim deca očekuju da s njima igramo fudbal ili pijemo čaj s lutkama i kasnije nezainteresovanosti koju tinejdžeri pokazuju prema roditeljima, prenosi portal Zelenaučionica.

 

U drugom delu kampanje sprovedena je i studija u saradnji sa 500 španskih očeva i majki, kako bi se videlo koliko oni vrednuju značaj igre s decom i koliko vremena odvajaju za ovu aktivnosti. 

Razočaravajući su rezultati da iako se više od 87% roditelja slaže s tim da je igra s decom važna, samo 33% njih inicira igru s decom.

Zašto se roditelji ne igraju sa svojom decom?

Kao glavni razlog navode se aktivnosti koje se moraju obavljati izvan kuće (posao) i one koje se sprovode u kući (veš, kuvanje, čišćenje). Deluje da roditelji razumeju važnost kvalitetno provedenog vremena s decom, ali nisu spremni na napor koji je potreban da odlože telefone ili laptopove i povežu se sa onima za koje tvrde da su “najvažnija stvar u njihovom životu.”

Ali, problem u postavljanju prioriteta nije ništa novo, on postoji vekovima.

Probajte da izvedete jednu malu vežbu. Razmislite i odredite kojih pet prioriteta imate u životu i kojim redom ste ih postavili. Recimo – porodica, posao, zabava, sport… Sada razmislite o tome koliko ste vremena juče posvetili prioritetu broj jedan, koliko prioritetu broj dva… Potom te prioritete poređajte odgovarajućim redosledom prema vremenu koji ste im posvetili.

 

Često se dešava da se te dve liste razlikuju. Ako je to slučaj, znajte da je ta disproporcija između onoga što smatrate najvažnijim i onoga čemu posvećujete više pažnje i vremena, nažalost uobičajena.

Obaveze koje imamo na poslu od kog primamo platu i kasnije izdržavamo porodicu ne mogu se zanemariti, a veš se neće sam oprati i opeglati.

Ali nemojte biti od onih roditelja koji veruju da se podrazumeva da će im deca izrasti u dobre ljude. Moramo otkriti blagodeti svakodnevnog života sa njima, ceniti lepotu zajedničkih trenutaka, usuditi se da prestanemo da gubimo vreme na društvene mreže i da budemo prisutni i uključeni kada smo decom, kao što se posvećujemo svom poslu.

Šta možete da uradite da zaista budete da svojim detetom?

Budite iskreni prema sebi, prestanite da koristite prazne izgovore „kvalitetnog vremena“ nasuprot „kvantiteta“. Ko vam garantuje da ćete za petnaest efektivnih minuta svom mališanu dati ono što mu je neophodno da bi se zaista povezao s vama? Kada će stići da vam se za 15 minuta otvori i ispriča nešto što ga tišti?

Vi ste najbolji poklon za svoju decu

Kao njihovi roditelji, odgovorni ste za njihovo blagostanje, to je tačno, ali ne pravite grešku pokušavajući da budete savršeni. Ni vaša deca nisu, pa ih vi ipak vi volite bezuslovno. Oni na potpuno isti način vole vas.

Ponekad se lako naljutite, ponekad viknete. To je u redu. To ste vi. Naučite da uživate u onome što imate i shvatite da je najbitnije da vaša deca osete vašu ljubav. Tako ćete obezbediti ne samo sebi, već i svojoj porodici bezbroj nezaboravnih trenutaka.