KAD SE KRPELJ ZAKAČI: Ne smete ga gnječiti, čupati, niti mazati alternativnim sredstvima!

Kako da zaštitite svoje dete od ovog opasnog insekta i na koji način postupiti ako se on ipak nađe na nežnoj dečjoj koži? Evo par saveta...

Foto: magicnobilje.com Foto: magicnobilje.com

Krpelji su zadnjih godina postali prava opasnost jer prenose Lajmsku bolest. Ipak, to ne znači da deci treba zabraniti da se igraju u travi, ali bi trebalo preduzeti neke preventivne mere zaštite pre odlaska u prirodu, ali i nakon nje.

Noge (naročito potkolenice) ali i vrat, deo iza uha, pa i kosa su mesta na kojima se krpelji najčešće kriju. Osetljiva mesta bi trebalo zaštiti repelentima - preparatima koji se nanose na kožu i odbijaju skoro sve insekte. Međutim, problem je u tome što je krpelj snalažljiv, pa može da pronađe deo na koži koja nisu namazana.

Šta roditelji mogu da preduzmu?

- Najbolje je dete odvesti u neku ambulantu gde će se jednostavno i brzo, sterilnim instrumentima odstraniti krpelj.

- Krpelja ne treba na licu mesta vaditi iglama i drugi priručnim "alatima", a ne treba ga čupati ni rukama jer će njegova glava sa rilicom ostati duboko u koži. Može da se proba sa kockicom leda koja se prisloni uz krpelja nekoliko minuta kako bi se umrtvio, a onda se izvuče.

Terapija

Dete koje ujede krpelj mora dobijati makar dvonedeljnu antibiotsku terapiju kako bi se sprečila pojava Lajmske bolesti (upala mozga). Svaki treći krpelj u gradu nosi uzročnik ove bolesti i isporuči ga prilikom ujeda. Iako je van grada broj prokuženih krpelja manji i tada je potrebno dati detetu antibiotik. Obično se prepisuje amoksicilin (za alergične na penicilin eritromicin) ali je to posao doktora, koji će odrediti dozu i tačno trajanje terapije.

Saveti

1. Krpelji, pored Lajmske bolesti, prenose meningitis i meningoencefalitis. Između ostalog, mogu da prenesu leptospirozu i brucelozu. Zato treba da se izbegava boravak pored žbunastog bilja i ispod drveća - na kojem se, najčešće, nalaze. Krpelja iritira pokret i on sa drveta pada, tako da na telu obično može da se nađe više uboda.

2. Nakon igre u parku, u zelenilu, decu svakako treba pregledati. Ukoliko se krpelj "zakačio" za deo tela, ne sme da se premazuje nikakvim sredstvom, niti da se kida ili gnječi, već da se pažljivo izvadi. Jer, ako u sebi ima virus, lako može da inficira organizam. Stručni nadzor pri ujedu krpelja traje i do mesec dana. Ukoliko se za to vreme pojavi crvenilo u obliku kruga, to je siguran znak da je došlo do infekcije.