DR SPOK: 11 fantastičnih citata najpoznatijeg američkog pedijatra

Pročitajte neke od najvažnijih saveta slavnog pedijatra koji će ostati upamćen kao „čovek za decu”.

Foto: blog.syracuse.com Foto: blog.syracuse.com

Znate li koja je druga najprodavanija knjiga na svetu, odmah posle Biblije? To je Nega beba i dece slavnog pedijatra, dr Bendžamina Spoka. To je knjiga koju je svaka mama imala u kući i koja je bila neizostavan deo odrastanja miliona dece širom sveta jer je prevedena na 39 jezika i prodata u preko 50 miliona primeraka. Pročitajte neke od najvažnijih saveta slavnog pedijatra koji će ostati upamćen kao „čovek za decu”. 

Verujte sebi. Znate mnogo više nego što mislite da znate.

Deca koju cenite takvu kakva su, čak i ako su obična, trapava ili spora, odrašće sa verom u sebe - srećna. Imaće u sebi taj duh da izvuku maksimum od potencijala koje imaju i od prilika koje im se pruže u životu. Oni neće preuveličavati bilo koji svoj nedostatak.

Nisu važne reči već muzika.

Ono što dobre majke i očevi instiktivno osećaju da treba da urade za svoje bebe je obično i najbolje što može da se uradi.

Sve vreme dok je osoba dete, ona uči da bude i roditelj. Kada postane roditelj uglavnom je roditelj koji iznova proživljava detinjstvo.

Bio sam ponosan na mlade koji su bili protiv rata u Vijetnamu jer su oni bili moje bebe.

Sreća je uglavnom nusprodukt koji nastaje kada radimo ono što nas čini ispunjenim.

Rekao bih da je najpouzdaniji pokazatelj zrelosti jednog muškarca ili žene harmonija, stil, sreća i dostojanstvo koje on/ona stvara u svom braku i zadovoljstvo i inspiracija koju pruža svom bračnom drugu.

Deca obezbeđuju snagu, ali roditelji moraju da upravljaju.

Svako dete instinktivno oseća da je roditelj ljut iznutra kada se dete loše ponaša i više se plaši ljutnje koju roditelj retko ili nikada ne pokazuje jer se pitaju koliko li je ona strašna.

Postoje samo dve stvari koje će dete rado da podeli sa drugima: zaraznu bolest i mamine godine.