Deci nisu potrebne SKUPE AKTIVNOSTI, njima treba LJUBAV: Nikad više vannastavnih aktivnosti, a nikada manje topline u domu

Nažalost, roditelji imaju novac i velika očekivanja, ali ne i vremena za svoju decu.

Foto: Unsplash Foto: Unsplash

U poslednjih par decenija dominira trend da se deca upisuju na brojne vannastavne aktivnosti, što dovodi do toga da se smanjuje vreme provedeno u druženju sa roditeljima, a deca su uskraćena i za sobodno vreme, što ima veoma loše posledice.

Nikad više vannastavnih aktivnosti u životu mališana, a nikada manje zadovoljstva i topline u domu – smatra Majkl Vajbs, pedagog, a prenose Novosti i Zelena učionica.

  

DECA VEĆ OD RANOG UZRASTA POSTAJU ŽRTVE RODITELJSKIH AMBICIJA

On je godinama radio sa školarcima i na osnovu tog iskustva zaključuje da deca od najranijeg uzrasta sve više postaju žrtve roditeljskih ambicija.

Nažalost, roditelji imaju novac i velika očekivanja, ali ne i vremena za svoju decu. Zato ih upisuju na što časove stranih jezika, podstiču ih da treniraju veći broj sportova, upisuju u muzičku školu, misleći da će time kompenzovati odsustvo od kuće i da će se tako iskupiti za svu toplinu koju im uskraćuju.

– Međutim, deca time ne dobijaju ono najvažnije – ljubav, pažnju i toplinu, pa ne mogu da budu istinski zadovoljna i srećna koliko god bila uspešna u sportu ili muzici – ističe Vajbs.

– Zato se potrudite da im umesto skupih sadržaja, pre svega, obezbedite pažnju, razgovor i bliskost. U suprotnom, vaši mališani će izrasti u nesrećne i hladne ljude.

Kakav je vaš stav po ovom pitanju?

Da li mislite da roditelji novcem i skupim vannastavnim aktivnostima zaista pokušavaju da umire svoju grižu savest ili su se vremena jednostavno promenila, pa je veći broj aktivnosti postao neka vrsta imperativa u odgajanju novih generacija.

Podelite sa nama svoja iskustva.