Da li se DECA mogu ODUŽITI RODITELJIMA za brigu i potrošene živce – mudar odgovor pisca

Često čujem starije ljude kako pričaju o porodici, braku i djeci. Ne volim te priče jer uvijek govore kako su sve radili za djecu.

Često čujem starije ljude kako pričaju o porodici, braku i djeci. Ne volim te priče jer uvijek govore kako su sve radili za djecu.

Kako nisu spavali po noći, kako su davali zadnji novac i zadnje parče hljeba za njih, kako su učinili sve moguće, a danas su njihova djeca nezahvalna i žive svoje živote. Uvijek postoji razlog za tako nešto, a ako ste vi jedan od tih roditelja koji se žale razmislite zašto je to tako.

  

Imam jednu komšinicu koja se stalno žali na svoju stariju ćerku. Djevojka je, na nagovor majke, otišla na studije u Njemačku, tamo je diplomirala i zaposlila se. Majka čini sve da je vrati kući, insistira na tom. Stalno slušam kako je ona radila za nju, kako je ona nju hranila, oblačila, školovala, a sada ćerka živi svoj život tamo negdje i uživa u tome. 

Ovakvih roditelja, nažalost, ima mnogo. Oni očekuju zahvalnost od djece za sve što su ikada učinili za njih. Ono što je neprocjenjivo je roditeljska ljubav i roditeljska briga, a kako dijete to ikada da oduži roditeljima? Čvrsto vjerujem da, ukoliko roditelji dobro i pravilno vaspitaju dijete, ono će uvijek da osjeća poštovanje prema njima i nikada ih neće ostaviti same.

Ukoliko djeca zaborave na roditelje, onda nije samo dječija krivica kako to mnogi znaju tumačiti, nego ima i neka roditeljska greška koja se potkrala. Postoji jedna divna misao koju ću podijeliti sa vama: “Ne tražite od svog djeteta da plati za sve što ste učinili za njega.

Dali ste mu život, kako da vam se zahvali? Vaše dijete će podariti život nekom drugom, njegovo dijete nekom trećem i to je jedan nepovratni krug zakona zahvalnosti”. Janus K.  Sve što dajete djetetu je neprocjenjivo i nemjerljivo. 

Ne postoji materijalno bogatstvo koje može da nadoknadi ljubav, brigu, pažnju i neprospavane noći. Ono što ste vi dali svojoj djeci, oni će dalje dati svojoj. Kada djeca vole roditelje oni se o njima brinu kada za to dođe vrijeme, ali sve se dobija po zasluzi. Ako vaše dijete brine o vama, to je znak da ste kao roditelj učinili pravu stvar.

Izvor: Infopult/Oaza znanja