Print this page

Pomozite svom mališanu da se lakše odvoji od vas

Da bi naučilo nešto o svetu oko sebe, ali i o sebi, dete mora da se odvoji od majke. Sa druge strane, majka mora da podstakne dete da se odvoji od nje, a da mu u isto vreme ulije osećaj sigurnosti. Kao i sa mnogim drugim stvarima kada je roditeljstvo u pitanju, neophodno je naći ravnotežu – pustiti dete da se osamostali i odvoji od vasa, a opet nekako održati povezanost i bliskost.

0 comment

Da bi naučilo nešto o svetu oko sebe, ali i o sebi, dete mora da se odvoji od majke. Sa druge strane, majka mora da podstakne dete da se odvoji od nje, a da mu u isto vreme ulije osećaj sigurnosti. Kao i sa mnogim drugim stvarima kada je roditeljstvo u pitanju, neophodno je naći ravnotežu – pustiti dete da se osamostali i odvoji od vasa, a opet nekako održati povezanost i bliskost. Ovaj proces može biti neprijatan za bebu jer je do tada imala osećaj apsolutne sigurnosti. Evo par saveta kako da bebi to osamostaljivanje bude što bezbolnije.

Igrajte se žmurke i sakrivanja. Već oko osmog meseca možete početi da se igrate sakrivanja –ćebetom sakrijte lice ili se sakrite iza komada nameštaja. To što vi krijete lice rukama ili se celi krijete iza vrata bebi omogućava da zamisli da vi postojite čak i kada vas ne vidi.

Pustite bebu da ona ode. Beba će daleko lakše podneti razdvajanje od majke ukoliko ona napušta majku. Naviknite bebu da je neko drugi izvodi u šetnju i uverićete se da će vam veselo mahnuti iz kolica kada se odvaja od vas. Ukoliko vam to vreme dozvoljava, neka beba izađe u šetnju sa osobom koja je čuva pre nego što vi napustite kuću. Čak i ako primeti da vas nema kada se vrate iz šetnje, uznemirenost će biti daleko manja nego da ste vi nju ostavili i izašli napolje.

Izađite na pravi način. Kada izlazite iz kuće, obavezno se javite detetu da idete i naglasite (ma koliko to vama bilo očigledno) da ćete se vratiti. Na taj način, dete će znati kakva je situacija i neće biti neprijatnih iznenađenja. Na ovaj način dete uči da može da ima poverenja u vas. Nipošto se ne treba iskrasti iz kuće da ne bi bilo suza. Njih će sigurno biti kada dete shvati da ste otišli, a zbog toga što mu niste rekli da idete i kada ćete se vratiti u njemu budite osećaj nesigurnosti i nepoverenja. Treba naglasiti da opraštanje od deteta ne treba da traje dugo da se ne bi raznežilo – najbolje je jedno kratko „Mama ide u prodavnicu...” i brzi poljubac, dok se osoba koja ostaje sa detetom igra njegove omiljene igre. Ovu taktiku izlaska treba ranije da dogovorite sa bejbi-siterkom kako bi ona bila spremna da animira dete u pravom trenutku.

Procenite situaciju. Vi najbolje poznajete svoje dete i njegove potrebe. Procenite koliki period razdvojenosti ono može da toleriše bez većih problema. Koliko bliskosti mu je potrebno? Da li ga možda ne puštate da se osamostali? U idealnoj situaciji, bebe imaju potrebnu ravnotežu između vezanosti i nezavisnosti, osećaju se bezbedno dok samostalno istražuju nove stvari. Vaša uloga u tom procesu je da bebi pomognete da uspostavi tu ravnotežu.

Uspostavite vezu glasom. Ako se vaše dete igra u susednoj sobi i počne da se buni i da vas traži, pokušajte da ostanete smireni. Nemojte odmah da ostavite sve što radite i da jurnete da biste ga utešili. Naučite ga strpljenju tako što ćete mu doviknuti „Sad će mama doći”, „Mama kuva ručak” ili nešto slično. Razgovarajte sa njim tako kada niste u njegovom vidokrugu i on će vremenom naučiti da treba da sačeka sa svojim zahtevima.

Pomozite „iz daleka”. Dok istražuju svet oko sebe, mališani često zapadnu u manje nevolje. Svi roditelji imaju izražen zaštitnički instinkt koji ih tera da jurnu i spasu svoju bebu iz nevolje. Kada to situacija dozvoljava, ohrabrite mališana da se sam izbavi i izvuče iz nevolje u koju je upao. Kada ohrabrujete mališane da sami pronađu rešenje za svoj problem, podstičete ih da razviju osećaj samopouzdanja i da nauče da se oslanjaju na sebe, a ne da uvek traže pomoć sa strane.

Vidite da li postoje znaci stresa usled odvajanja i na njih odreagujte na vreme. Svaka beba traži svoju mamu u manjoj ili većoj meri, to je prirodno. Kada vašem mališanu dođu ti dani kada se „zalepi” za vas, ispoštujte ga i budite tu za njega. Potrudite se da otkrijete zašto ima potrebu da bude uz vas. Da li je možda bolestan? Da li možda vi imate neke probleme koji vam skreću pažnju sa njega i ne posvećujete mu se dovoljno? Možda ste preterali sa odvajanjem u poslednje vreme? Provedite malo više vremena sa njim kako bi osetio bliskost i povezanost, pa će uskoro sam poželeti da se odvoji od vas kako bi malo istražio svet oko sebe.

Ohrabrite dete da se veže za ostale odrasle u okruženju. Veza sa bakama i dekama, tetkam, porodičnim prijateljima ili komšijama mogu da pomognu vašem mališanu da nauči da se osloni na još nekog iz sveta odraslih, a ne samo na svoje roditelje. Potrudite se da vaše dete provodi dovoljno vremena sa drugim odraslim osobama u svom životu.

(Family.rs)