Pedagog Snežana Golić: 10 zabluda o radu vaspitačica

Želim da vam ukažem da na putu osamostaljivanja postoje prepreke, o koje se skoro svi sapletu. To nije za osudu, ali manje boli ako znaš za njih pa se pripremiš da ih preskočiš.

Foto: DEANZ Foto: DEANZ

Ništa teže nego svoj centar sveta uklopiti u mozaik jednakih delova – jednako važnih, jednako lepih, jednako simpatičnih i harizmatičnih.
Prvi mozaik u koji se uklapa dete, a i mi u ulozi roditelja – je vrtić. I sami vaspitači, pedagozi i učitelji… kada su u ulozi roditelja “gutaju knedle” koje se služe tople uz prve dane boravka u nekom kolektivu.
Želim da vam ukažem da na putu osamostaljivanja postoje prepreke, o koje se skoro svi sapletu. To nije za osudu, ali manje boli ako znaš za njih pa se pripremiš da ih preskočiš. Mapa prepreka je u tekstu.
…Moj ceo svet , dajem tebi vaspitačice. I ja zamišljam šta vi tamo radite….

Zabluda br.1
Hm…da te dooobro pogledam, vaspitačice! Zašto tako gledaš? Zašto ćutiš? Zašto pričaš? Zašto trepćeš? Sve to sada meni, mami, važno je jako i sigurna sam da ima veze sa mojim detetom.
Istina: U najvećem broju slučajeva raspoloženje vaspitačice se ne može proceniti na vratima sobe za 2 minuta dok je iza čeka još puno dece. Nema potrebe da “čitate izmedju redova”, ukoliko ima potrebe – biće vam rečeno.

Zabluda br.2
Zašto je tako kratko rekla da je sve ok? Sigurno se bar nešto smešno, slatko ili kakvo bilo desilo danas za 6 sati. Nemoguće da nije! A ja želim da znam sve, pa ja sam mu mama. Tako brzo rastu.
Istina: Većina dece odlazi kućama u istom periodu dana. Dvadesetoro dece puta 3 minuta = 60 minuta na vratima. Puno da se deci ne posveti pažnja – slažete se?
Zatražite individualni razgovor ukoliko osećate potrebu za detaljima.

Zabluda br.3 
Kako nije primetila da mu je majica mokra?
Vidi se iz aviona!
Istina: 20 dece, 40 rukica, 20 usta, 40 obraza, 20 ne(upasanih) potkošlja i bar 20 pertli , 10 devojčica – 10 frizura… pranje ruku pre i posle jela za 4 obroka = 8 puta. Četiri obroka + spisak obrazovnih sadržaja i naravno, preobuvanje i izlazak na svež vazduh.
Moraju i mogu one sve to da isprate – za to su se školovale !
Istina: Učite dete da prepozna i kaže kada je mokro, da se preobuje, upaše, ne briše ruke o pantalone, izduva nos i ne oslanjajte se za sve na 4 ruke i 2 vaspitačice.
One će nešto stići – nešto neće, jer uz poziv vaspitačice ne dobijaju nikakve supermoći.

Zabluda br.4.
Mom detetu se ne spava u 11h i kako je moguće da NEĆE to spavanje da pomere malo?? Pa da – jedva čekaju da ih strpaju u krevet!
Istina: Neka deca su u vrtiću od 6 h , ustala su u 5 h i njihova prava su zaštićena pri utvrdjivanju ritma dnevnih aktivnosti. Nutricionisti preporučuju odmor pre ručka. Kada se sve uzme u obzir, ipak najmanje problema stvara dnevni odmor u 11h i zbog toga, iako se uvek iznova analiziraju mogućnosti, to vreme ostaje nepromenjeno u većini ustanova.

Zabluda br 5.
vrtic bez igracakaEvo , ova mala ne da mom detetu da sedne pored nje. Bezobraznica nevaspitana! Eto, to su te traume iz detinjstva! Sada će moje dete biti tužno ceo dan, zato i ne voli vrtić. Ja ga razumem. Strašno, strašno…
Istina: Deca imaju svoj pogled na drugarstvo, međusobno poštovanje i način komunikacije. Oni još uvek uče o emocijama tudjim i svojim. Tu nema “mašni” u koje se uvijaju sve negativne informacije. Deci to zasmeta u trenutku, ali oni se ne vređaju, već idu dalje i traže svoje mesto pod suncem. Dobra vest: nema licemerja. To nisu traume!

Zabluda br.6
Kako to misli – ne može ga hraniti???
Istina: Koliko traje obrok 20 dece ukoliko će ih one hraniti? Radite kod kuće na osamostaljivanju SVAKODNEVNO!

Zabluda br.7
vrticiKako niste videli zašto ga je ujeo i ko je prvi počeo??? Kako se sapleo i pao???
Istina: Nije moguće u potpunosti iskontrolisati ni ponašanje samo jednog deteta. Ako budete iskreni – priznaćete da to kod kuće često ne uspevate. One imaju samo po 2 oka.

Zabluda br.8.
Moje dete je osetljivije od ostalih. A i malo, samo malo, je nama važnije da bude u prvom redu za slikanje, nego ostalim roditeljima. Može li da sedi pored vas u autobusu? Pozorištu? Uvek? Borim se za svoje dete.
Istina: Svakome je grupna slika jednako važna uspomena. Deca se i tu po malo bore za svoje mesto. Ili ne – što je potpuno u redu. Važno je da se dete na slici vidi- to jeste odgovornost fotografa. Slično je i na priredbi. Ove godine je mala uloga – sledeće velika… opustite se i ne tražite dokaze kvaliteta razvoja na priredbi. Ukoliko svakodnevno čujete: sve je bilo u redu – vi ste srećan roditelj.
Poenta grupnih obilazaka i izleta je osamostaljivanje. Ako želite odraslu osobu na pola metra od deteta – misija nije uspela. Budite mirni – u takvim situacijama većima vaspitača reaguje i na dečju mimiku, a kamoli zahtev . Svi mi znamo za malene slatke strahove odvajanja od toplog porodičnog gnezda i tu smo za decu. Svu, a ne samo za decu čiji je roditelj to zahtevao.

Zabluda br.9 
Njih u vrtiću baš briga i dozvoljavaju da dolaze bolesna deca, super im je kada je manje dece prisutno.
Istina: Mole po 1000 puta roditelje da ne dovode bolesnu decu, ali puno lekara daje “blanko” potvrde (bez datuma, pa roditelji sami popunjavaju kako im odgovara). Zatim , teško je pri preuzimanju dece odmah sve primetiti. Vaspitačice nemaju super – imunitet , pa se ni najmanje ne raduju virusima.

Zabluda br.10
Sad ćeš ti u vrtić, pa će te oni tamo srediti. Ja ću ići “linijom manjeg otpora” jer mi je teško da te gledam nezadovoljnog/nezadovoljnu.
Istina: Neće. To je pre svega vaš zadatak i odgovornost.Vaspitači su podrška, vaša produžena ruka, vaši prijatelji i zaljubljenici u svoj posao , ali nisu superjunaci sa supernapitkom.
Vaspitači od vas ne očekuju da budete savršeni, kao ni da vaša deca budu bez greške. Ništa normalnije nema od zbunjenog roditelja i deteta koje ispituje granice svuda oko sebe. Mi smo vaši prijatelji i od svih zanimanja na svetu odabrali smo da se bavimo decom. To nije slučajno.
A najveća pomoć koja postoji je realan roditelj i zbog toga obuj i tuđe cipele, dragi roditelju…
Dobrodošli u vrtić!
Piše: Snežana Golić, pedagog

Izvor: Detinjarije