OPREZ: Deca u Srbiji sve češće imaju vaške!

Nadležni kažu da nema epidemije, roditelji tvrde da ovih parazita nikad nije bilo više i da su mališani masovno zaraženi..

Foto: youtube.com Foto: youtube.com

BEOGRAD - Vaške haraju Srbijom! Deca u vrtićima i osnovnim školama masovno su zaražena ovim dosadnim parazitima, koji izazivaju uporan svrab, a u nekim slučajevima i infekciju kože glave.

Redakciju Kurira pozvalo je više zabrinutih roditelja iz različitih krajeva zemlje tvrdeći da maltene vlada epidemija i da se ne pamti da ih je bilo ovoliko.


Zavladala panika

- Moje dete ide u drugi razred osnovne škole. Pre nekog vremena počeo je intenzivno da se češe po glavi, ali kad sam ga odvela kod doktorke, ona mi je rekla da boluje od kožnog oboljenja atopijskog dermatitisa. Međutim, kad smo došli u privatnu laboratoriju da mu izvadimo krv, medicinska sestra koja radi tamo, čim je pogledala detetovu glavu, uzviknula je: „Pa, on ima vaške!“ - priča majka jednog od deteta koje ide u OŠ „Sveti Sava“ u Beogradu.

Ona kaže da je tek nakon što je njen suprug to spomenuo na roditeljskom sastanku u školi otkriveno da su i druga deca zaražena vaškama.
- Zavladala je panika. I drugi roditelji su prepoznali simptome i ispostavilo se da su, maltene, sva deca u nižim razredima zaražena - priča naša sagovornica, koja je preko svog deteta takođe dobila vaške.

Slična situacija je i OŠ „Svetozar Marković“ iz Beograda.
- Upoznat sam s tim da je nekoliko dece koja idu u drugi razred zaraženo vaškama. Međutim, svake godine se dešava da nekoliko dece bude zaraženo. I ove godine smo, kao i svake kad se to desi, pozvali sestru iz doma zdravlja, koja je svu decu pregledala i onima za koje se ustanovilo da imaju vaške prepisala odgovarajuću terapiju - kaže Dragi Jovanović, direktor OŠ „Svetozar Marković“.

Lavanda pomaže

Inače, kako saznajemo, u apotekama širom Srbije znatno je skočila prodaja šampona, losiona i drugih preparata protiv vašaka, a povećana je i potražnja i za gumicama za kosu na bazi lavande i kamfora koje se koriste preventivno u teranju ovih pošasti.
U Institutu za javno zdravlje grada Beograda kažu da u prestonici zvanično nema epidemije.

SAVETI:

- sve operite, uključujući i jastuk

- kupite odgovarajuće preparate za kosu

- operite sve kape, šalove, čak i jastuk

- dezinfikujte i plišane igračke

- koristite specijalizovane češljeve za uklanjanje vaški

- češljajte se iznad bele tkanine kako biste posle mogli da ih efikasno izbacite

EFIKASNO LEČENJE: 

- šamponi, losioni, puderi

- specijalni češljevi

- specijalizovani saloni za trebljenje vaši

- gumice za kosu koje deluju preventivno

Autor: Ružica Kantar

Izvor: kurir.rs