OPREZ: Ako vaše dete ima ovu igračku, odmah je vratite

Kod igračke Lovely Horse pronađeno je opasno jedinjenje koje može ugroziti zdravlje cele vaše porodice.

Foto: politika.rs Foto: politika.rs

Jedna igračka iz kolekcije Lovely Horse, koja se mogla nabaviti u OFY Toyland prodavnicama, povučena je iz prodaje zbog veće od dozvoljene količine ftalata.

OFY Toyland poručuje potrošačima da vrate kupljenu igračku kod koje je pronađeno opasno jedinjenje DEHP iznad propisane vrednosti.

Koja igračka je u pitanju?

U pitanju je konjić žute boje i oznake HH668953, koji se prodavao u pakovanju sa četkom, visine desetak centimetara. U okviru serije ovog proizvođača igračke postoji više boja i veličina, ali je prema analizama koje su dodatno sprovedene, samo kod žutog konjića pronađeno jedinjenje Di-2-Etilheksil Ftalat u količini većoj od dozvoljene.

Šta da rade roditelji?

OFY Toyland će vratiti novac svima koji poseduju ovu igračku, ali i druge igračke iz ove kolekcije, bez obzira na boju i veličinu, saznaje Bebac.

"Preostale igračke ovog modela žutog konjića su uništene, ali će prodavnica uvažiti i vraćanje drugih modela ukoliko želite da budete sigurni", kaže predstavnica kompanije  OFY Toyland Danijela Todorović. 

Kako bi olakšali vraćanje sporne igračke, kompanija je omogućila i vraćanje novca bez fiskalnog računa. 

Kako da vratite spornu igračku? 

Reklamaciju možete obaviti na broj telefona 062 80 65 998. 

Zbog čega su ftalati opasni u proizvodima za decu?

Dobro je poznato da ftalati, grupa jedinjenja koja se koristi kao plastifikator u plastičnim prozvodima, predstavljaju rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Razna istraživanja su potvrdila povezanost sa alergijskim reakcijama, ali su pokazala da imaju nepovoljniji uticaj na muškarce i neplodnost jačeg pola, a dokazano je i da u visokim dozama izazivaju i oštećenja jetre, bubrega i pluća.

Prema evropskoj REACH regulativi ftalati koji se najčešće nalaze u proizvodima za decu DEHP, DBP i BBP su zabranjeni u svim igračkama, dok su ftalati DINP, DIDP i DNOP zabranjeni ukoliko dete može da stavi igračku u usta.

Treba napomenuti da je u Srbiji količina ftalata u plastičnim proizvodima za decu koji se koriste za spavanje, relaksaciju i higijenu ograničena na 0,1 odsto.

Pin It

Izvor: Bebac