MONTESORI REČENICE KOJE TREBA DA KORISTITE I U VAŠOJ KUĆI

Iako vaše dete ne ide u Montesori školu, Montesori rečenice možete lako da unesete u vaš dom i posmatrate kako vaše dete razvija nezavisnost i koncentraciju.

Foto: Detinjarije Foto: Detinjarije

Montesori metodu je teško opisati uz pomoć samo par reči. To je filozofija o obrazovanju i razvoju deteta koja je mnogo dublja nego što možemo da zamislimo. To je poseban pogled na svet. Jedan od najlakših načina da shvatite ideju Montesori učenja je da slušate jezik koji koriste Montesori učitelji.

Montesori učitelji se deci obraćaju sa poštovanjem i sa konzistentnim očekivanjima. Reči se biraju pažljivo i to tako da podstiču nezavisnost i kritičko razmišljanje.

Jedna od dobrih stvari kod Montesori učenja je to da je ono mnogo više od samog učenja, to je način da vidite vaše dete i da budete sa njim. I ako vaše dete ne ide u Montesori školu, možete lako da unesete tu ideju u vaš dom i da posmatrate kako vaše dete razvija nezavisnost i koncentraciju. 

Evo 7 rečenica koje ćete čuti u svakoj Montesori učionici i kako da ih lako koristite i u vašoj kući:

„Vidim da vredno radiš.“

Fokusiranje na proces a ne na krajnji proizvod je ključ u Montesori edukaciji. Izbegava se da se deca hvale rečenicama „odlično si to napravio“ ili „to izgleda fenomenalno“ umesto da se govori o tome kako su bili skoncentrisani na rad dugo vremena ili kako su pažljivo pisali tako da sad njihov rad može lako svako da pročita.

Hvalite naporan rad vašeg deteta a ne rezultate tog rada. Pomozite mu da uspostavi pozitivno razmišaljanje o mogućnostima poboljšavanja sopstvenog truda.

Rečenice kao što su „Ti si mnogo dobar/a.“ možete da zamenite rečenicom „Primetila sam da si juče bio/la fin/a prema sestri i podelio/la svoje igračke sa njom.“ Ovo pokazuje da primećujete detetovo dobro ponašanje bez osuđivanja. Umesto da kažete „Ti si pravi/a umetnik/ca.“ kažite „Primetila sam da vredno radiš na crtežu sve dok ne postigneš ono što želiš.“

„Šta misliš o svom radu?“

U Montesori učenju dete je učitelj samom sebi. Učitelji su tu kao vodiči, da održe predavanja i pomognu, ali dete otkriva stvari kroz pažljivo pripremljeno okruženje i materijale.

Samoanaliza sopstvenog rada je deo učenja.

Ako vas dete pita da li vam se dopada njegov crtež pokušajte da ga navedete na razgovor o njemu a ne samo da kažete da vam se sviđa. Postavite mu pitanja i pokušajte da saznate šta razmišlja dok crta, kako je odabrao baš te boje, koji deo mu se najviše sviđa. Pomozite detetu da počne samostalno da ocenjuje svoj rad umesto da traži potvrdu od drugih.

„Gde možeš to da pronađeš?“

Samostalnost je još jedna vrednost zastupljena u svim montesori učionicama ili domovima. Cilj je da se deca nauče da samostalno rade. I dok je nekada lakše samo odgovoriti detetu na njegovo pitanje gde se nešto nalazi ili kako da nešto uradi, mnogo je bolje odgovoriti na njegovo pitanje drugim pitanjem kao „Gde bi to mogao/la da pronađeš?“ ili „Kog drugara bi mogao/la da pitaš za pomoć?”.

Ako vaše dete izgubi papuču i vi je vidite da viri ispod kreveta, pokušajte da ga navedete pitanjima da je nađe umesto da mu je samo dodate.

To može biti pitanje „Gde si bio/la kada si izgubio/la papuču?“, ili „Da li si proverio/la svoju sobu?“ Za ovo će trebati sigurno mnogo vremena, ali biće vredno truda kada dete počne samo da preuzima inicijativu umesto da se vama obraća.

„Šta tačno želiš da ti pomognem?“

U Montesori učionicama deca su odgovorna za mnoge stvari uključujući i vođenje računa o sopstvenom okruženju. Deca obično sa ponosom obavljaju svoje dužnosti kao što je aranžiranje cveća za sto, zalivanje bašte, pranje prozora i stolova i sl.

Ponekad posao bude prevelik. Tada je dobro pitati dete u čemu možemo da pomognemo. Ne želimo da pošaljemo poruku detetu da je nesposobno da uradi nešto, ali ne želimo ni da ga opteretimo.

Na primer: Ako je dete umorno a treba da pokupi lego kocke, to može biti opterećenje za njega. Međutim, situacija ne mora da se pretvori u sve ili ništa. Pokušajte da ponudite detetu pomoć tako što ćete pitati koju boju vi da skupite, a koju će ono skupiti. Ili recite na primer da ćete vi biti zaduženi za crvenu boju a dete za plavu. Pokažite detetu da ste zajedno u tome.

„U našoj učionici mi …“ ili „U našoj kući mi ….“

Ova fraza se upotrebljava kako bi se deci skrenula pažnju na pravila i poželjna ponašanja koja postoje u učinionici ili kući. Deca će biti voljnija za saradnju ako koristite fraze kao podsetnik u vidu izjava umesto komandi.

Izjava „U našoj kući se sedi dok se jede“, može da bude delotvornija od komande „Sedi.“

Kao i svi mi, tako i deca žele da budu deo zajednice, a mi ih samo podsećamo kako zajednica funkcioniše. Ako imate pravilo u kući koje podrazumeva da se hoda a ne da se trči, umesto „Prestani da trčiš.“ možete jednostavno reći „Mi hodamo po kući.“

„Ne prekidaj ga, koncentriše se.“

Zaštita detetove koncentracije je još jedna bitna stvar u Montesori filozofiji. Na Montesori časovima, deca dobijaju vremena za neprekidan rad, obično i po tri sata. To omogućava deci da postignu duboku koncentraciju, umesto da budu prekinuta jer raspored kaže da treba da pređu na učenje nečeg drugog.

Može vam se nekada učiniti pogodnim da pohvalite dete kako lepo radi, ali i kontakt očima može da prekine koncentraciju.

Sledeći put kada prolazite pored deteta koje je usredsređeno na crtanje, pokušajte samo da prođete pored njega bez da mu hvalite crtež. Možete mu kasnije reći kako ste primetili da je veoma skoncentrisan dok stvara svoje umetničko delo.

 

Posmatrajte dete

Ova poslednja fraza je i najvažnija. To je nešto što Montesori učitelji govore jedni drugima i roditeljima, a ne deci. Stalno podsećaju jedni druge rečenicom „posmatraj dete“ i veruju da svako dete radi nešto sa razlogom i svako dete je na svom razvojnom nivou. Posmatranje će nam ukazati na to da svako ponašanje ima svoje razloge. Takođe, podseća nas i na to da neće svako dete prohodati do godinu dana, i da neće svako dete čitati do četri godine.

Posmatranje deteta omogićiće nam da shvatimo da je svako dete jedinstveno, sa individualnim potrebama, strastima i talentima, i u skladu sa tim ga treba usmeravati.

Ako vaše dete nije zainteresovano za čitanje, pokušajte da vidite šta voli. Ako voli da se glupira, možda će mu pre biti zanimljiva komična knjiga nego neki dečiji klasik. Zapamtite da posmatranje vašeg deteta može da vam pomogne da ga vidite na drugačiji način i da radite za njega a ne protiv njega.

Pin It

Izvor: Najbolja mama na svetu