Kako se izboriti sa nastupima besa vaših mališana?

Nastupi besa su normalna pojava u životu jednog dvogodišnjaka, zato zapamtite da u nastupima besa vaše dete nije bezobrazno i divlje – ono se ponaša u skladu sa svojim uzrastom.

Foto: imgkid.com Foto: imgkid.com

Nastupi besa su normalna pojava u životu jednog dvogodišnjaka, zato zapamtite da u nastupima besa vaše dete nije bezobrazno i divlje – ono se ponaša u skladu sa svojim uzrastom. Vi ste ti koji u datoj situaciji treba da pokažete da ste zreli i da se ponašate u skladu sa svojim uzrastom, tj. da ne dozvolite sebi da izgubite kontrolu u toj situaciji.

  1. Ostanite mirni!

Vaša ljutnja će samo dodatno podgrejati njegovu, pa će vam posle samo biti teže da se smirite. Dete se može uplašiti ukoliko vas vidi ljute, a bes i strah nisu dobra kombinacija. Ovaj pristup neće odmah uroditi plodom, ali videćete da će vremenom i dete imati veću kontrolu nad sobom i da se vaš trud isplatio. Ukoliko ne možete da se kontrolišete (svi mi imamo loše dane), dajte sebi tajmout i malo se udaljite od deteta.

  1. Govorite tiho i smireno!

Nemojte pokušavati da ga nadjačate, jer tako samo ulećete u zamku. Ono će pokušati da vas nadjača i niko nikoga neće čuti. To što govorite tiho i mirnim tonom detetu će biti znak da kontrolišete situaciju, a možda će se smiriti jer od svog dranja ne može da vas čuje.

  1. Bez batina!

Pribegavanje batinama znači da ste izgubili kontrolu. Pored toga, napadi besa su nešto što dete ne može da kontroliše u ovom uzrastu, pa ga praktično kažnjavate zbog nečega što nije u njegovoj moći.

  1. Ne pokušavajte da se raspravljate sa detetom tokom nastupa besa.

Sačuvajte racionalna objašnjenja za racionalnije trenutke.

  1. Pokušajte da ga uzmete u ruke.

Nekoj deci prija da ih roditelj uzme u naručje tokom nastupa besa. Starija deca se tome opiru, samo se više otimaju i beže. Naravno, vi procenite kakva je situacija, pa ukoliko dete ne želi vaš zagrljaj u tom trenutku, nemojte primenjivati ovu taktiku.

  1. Pokušajte da mu skrenete pažnju.

Ovo ne deluje kod sve dece, ali vredi pokušati jer u nekim sitacijama kao i oni sami da ne znaju kako bi prekinuli svoj ispad, pa im neka mala distrakcija može dobro doći.

  1. Ignorišite nasup besa.

Ovo je efikasan pristup koji pedagozi ponekad nazivaju "metodom gašenja". Nastavite da radite što ste radili i pre detetovog nastupa besa, pevušite ili mirno pričajte dajući mu signal da ne obraćate pažnju na njegov bes.

Napomena: Ovaj metod ne treba primenjivati ukoliko je dete posebno osetljivo ili je pod velikim stresom. U tom slučaju, pokušajte da ga utešite.

  1. Ne popuštajte!

Nikada ne ispunjavajte dečije zahteve tokom napada besa jer će dete početi time da se koristi da bi dobilo ono što želi.

  1. Ne očajavajte!

Sva deca prolaze kroz ovu fazu, važno je da vi kontrolišete situaciju i da budete svesni da je ovo samo faza.

(Family.rs)