Kako naučiti dete da pliva u devet jednostavnih koraka

Pomozite svom detetu da zavoli vodu i da bez suza i straha nauči da pliva.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Veoma česta roditeljska zabluda je da svako dete koje uči da pliva, mora da se naguta i malo vode. Ovakav stav je sličan onom kada dete bacite u vodu i očekujete da zbog instinkta za samoodržanjem samostalno nauči da pliva. Međutim, u praksi to nije ispravan, niti preporučljiv sistem učenja. Umesto željenog rezultata, doprinećete dodatnom detetovom otporu prema vodi. Sa prvim znacima ovog otpora i straha, u velikoj meri je otežan i sam proces učenja.

Učenje plivanja (baš kao i učenje deteta da vozi bicikl) jeste jedna od roditeljskih privilegija. Iako vam u trenutku dešavanja ove aktivnosti mogu delovati stresno, ili kao vaša velika obaveza, svaki put kada dete savlada nešto od onog što se uči "samo jednom u životu", ono je učinilo krupan korak napred u svom razvoju.

 

Upravo zbog toga, važno je da dete upamti ovo iskustvo kao nešto lepo, značajno i posebno. Kada tako posmatrate učenje plivanja, shvatićete da "gutanje vode" može biti samo kontraproduktivno.

Kako biste sprečili da se vaše dete uplaši od vode, a nauči da pliva, pokušajte sledeće...

Jelena Holcer, pedagog

Korak 1Foto: Shutterstock

Korak 1

Kontrolišete svoje emocije. Nemojte pristupati tome kao da dete treba da nauči neku aktivnost od planetarne važnosti. Učenje plivanja jeste povod za radost, i važna veština koju treba da savlada vaše dete. Ali, ako je mistifikujete - možete samo da ga dodatno opteretite. Naime, ono lako može pomisliti da je plivanje nešto veoma teško i komplikovano, čim vi tome pridajete toliki značaj. Zato, pre početka učenja budite umereni, a kada vaše dete tu veštinu savlada, proslavite i zajedno se proveselite.

Korak 2

Šlaufi su odlična podrška za sasvim malu decu. Možete ih koristiti kao početni «korak», pre nego što detetu ponudite «mišiće» za ruke ili prsluk. Sva pomagala koja detetu služe da se održi na površini vode, biće istovremeno i način da se suzbije eventualni strah od vode.

 

Korak 3

Budite dobar primer. Pokažite detetu koliko vi u plivanju uživate. 

Korak 4

Sve dok dete od vas traži da budete prisutni i da ga pridržavate, to i učinite. Ono bolje od vas zna kada i koliko se oseća sigurnim. Nemojte podvaljivati i ubeđivati dete da ćete ga pridržavati, a onda se izmaći - da bi ono uvidelo kako može da pliva i bez vas. Poverenje nemojte narušavati čak ni kada imate najbolje namere.

Korak 6Foto: Shutterstock

 

Korak 5

Nađite pravu dubinu za učenje plivanja. Na samom početku, detetu će ulivati sigurnost ako stopalima može da dohvati tlo. Zato, sve vežbe i učenje plivanja obavljajte u onoj dubini gde dete može da stoji. 

Korak 6

Prvo učenje plivanja rezultiraće većim ili manjim uspehom, što zavisi od uzrasta deteta, vašeg pristupa, upornosti, uslova. Ukoliko dete nema strah od vode i nastavlja da pokazuje dalju želju za učenjem, pomozite mu da nauči da diše pod vodom. Pokažite mu kako da udahne vazduh, zatim ga motivišite da čučne - kako bi mu glava bila pod vodom, i da tek tada izdahne vazduh. Kada savlada vežbe disanja pod vodom, nestaće i poslednji ostaci straha od vode, to jest davljenja.

Korak 7Foto: Shutterstock

Korak 7

Plivanje na leđima podrazumeva da ćete vi dete pridržavati za leđa, odnosno da ćete dlanovima podupirati njegova leđa. Dete može da ima otpor prema ovom položaju, jer će se osećati dodatno nesigurno (kao da sve zavisi od vas), pa je zato preporučljivo da plivanje-plutanje na leđima ostavite za kraj, kada ono samo bude dovoljno opušteno i spremno za ovu vežbu. 

Korak 8

Podstičite dete da, dok roni - drži oči otvorene, kako bi imalo orijentaciju u prostoru. U procesu učenja, makar i trenutni gubitak orijentacije može izazvati napad straha i panike.

 

Korak 9

Ukoliko izgubite strpljenje, kontrolišite se da ne izgovarate rečenice poput: Rekla sam ti sto puta…, Pogledaj kako onaj dečak to radi… Umesto toga, setite se da dete sigurno pokušava da se pridržava vaših sugestija, ali zbog svoje uzbuđenosti što se nalazi u ovoj, za njega potpuno novoj situaciji učenja plivanja, u tome ne uspeva. Svako vaše neumesno kritikovanje ili poređenje sa nekim ko je u tom trenutku uspešniji, biće samo negativno. Umesto toga, radije podstaknite dete na dodatni trud, time što ćete ga pohvaliti i za manji uspeh. 

Izvor: yumama.com