7 pozitivnih efekata koje igranje napolju ima na vaše dete

Deca provode isto toliko vremena za radnim stolom i u školskoj klupi koliko i odrasli na poslu. Kada završe časove u školi, odlaze kući i rade domaće zadatke. Možda je ova praksa dobra za usvajanje gradiva, ali većina roditelja će se složiti da deci treba više vremena za igru.

Foto: Higher Perspectives Foto: Higher Perspectives

Deca provode isto toliko vremena za radnim stolom i u školskoj klupi koliko i odrasli na poslu. Kada završe časove u školi, odlaze kući i rade domaće zadatke. Možda je ova praksa dobra za usvajanje gradiva, ali većina roditelja će se složiti da deci treba više vremena za igru.

Vreme koje provode napolju bez nadgledanja od strane odraslih je dragocena prilika da nauče kako da se ponašaju u različitim situacijama i da se snađu. Potrebno im je vreme i prostor u kojem bi mogli da razviju sopstvenu svest i veštine. Evo na koji način igra napolju utiče na vaše dete.

Poboljšava jezičke veštine

Napolju su granice mnogo pomerenije, tako da u svojoj igri deca stvaraju svoje svet i dele ga sa svojim drugarima. U slobodnoj interakciji sa drugarima, deca imaju jedinstvenu priliku da istražuju svet i nauče da svoje misli i zapažanja formulišu.

Povoljan uticaj na zdravlje

Trčanje, sunčeva svetlost i svež vazduh imaju povoljan uticaj na dečiji imunitet. Današnjoj deci koja previše vremena provode u zatvorenom igranje napolju će pomoći da izbace sav višak energije zbog koje vam se ponekada čine nemogućim...

Oslobađa stresa

Odrasli imaju pauze i godišnje odmore kako bi se rešili stresa i poboljšali produktivnost. I deci je potreban neki izduvni ventili kako bi se rešili negativne energije koja se nakupi tokom sedenja u školskoj klupi. 

Deca uče kako da reše sukobe i kako da se postave u konfliktnim situacijama

Napolju važe pravila koja deca uspostave. Izmišljaju igre, pravila igre, dodeljuju uloge jedni drugima, postavljaju granice jedni drugima i uče se solidarnosti.

Razvija se socijalna inteligencija, razumevanje dinamike grupe i društvena svest

Igrajući su napolju, deca uče mnogo o društvenoj hijerarhiji. Desiće im se da naprave grešku, pa će ih članovi tima kriviti za to. Slobodna igra bez nadzora odraslih će im pružiti priliku da eksperimentišu sa tim kako funkcinišu kao deo tima ili da se bore za ono u šta veruju.

Slobodna igra stimuliše inventivnost

U slobodnoj igri deca moraju sama da nađu načina da se zabave. Dosada je najbolji podsticaj koji će im pomoći da nauče da uživaju u slobodnom vremenu i da nađu način da ga kvalitetno provedu.

Povoljan uticaj na koncentraciju

Odrasli vežbaju i imaju razne hobije kako bi obnovili radni elan. I deci je potrebna pauza od školskih aktivnosti kako bi mogli da im pristupe sa obnovljenim entuzijazmom. Sunčeva svetlost pomaže u lučenju dopamina, hormona koji ima pozitivan uticaj na raspolženje, a fizička aktivnost ima povoljan uticaj na san.

Pin It