ZA NJIH SE ŽIVI: UNUCI PRODUŽAVAJU ŽIVOT BAKAMA I DEKAMA

Unuci su posebna radosta za sve bake i deke širom sveta

Foto: Unsplash Foto: Unsplash

Veza između unuka i baka i deda i odnos koji oni izgrade vremenom veoma je specifičan i poseban. Ni jedna druga ljubav ne može da se meri sa tim kako se unuci vole, a tome će posvedočiti svaka baka i svaki deka.

  

Međutim, osim ljubavi i radosti koju donose u život bakama i dekama, unuci mogu i da produže život. Upravo je to sada i nauka dokazala.

Istraživanje u kom je učestvovalo 500 penzionera - baka i deka - koji redovno čuvaju svoje unuke pokazuje da je kod njih rizik od smrti smanjen za više od 30 odsto, u odnosu na one koji nemaju ovu obavezu, a iste su dobi.

Istraživanje takođe pokazuje da briga o drugima - susedima, prijateljima ili rodbini - u poznim godinama generalno doprinosi produženju života, što je dobra vest i za ljude u "zlatnim godinama" koji nemaju ulogu baka i deka. Za sada je nauka pokala da stariji od 70 godina koji brinu o svojim unucima, ali i drugima oko sebe, žive i do sedam godina duže od onih koji to ne čine.

Razlog za ovo je veoma jednostavan - briga o drugima donosi dodatnu aktivnost, kognitivnu stimulaciju, planiranje budućnosti, a osećati se potrebnim i od pomoći - dodatno "podmlađuje" mozak. Aktivno starije životno doba doprinosi kvalitetnijem životu, a samim tim i zdravijoj svakodnevici, zbog čega je rezultat očigledan.

Izvor: Bebac