Pripreme za putovanje sa bebom

Nedelju dana pre putovanja napravite liste šta sve treba da spakujete, ako imate mogućnost uzmite slobodan dan, ili bar pola, da biste se na miru spakovali.

Foto: parade.com Foto: parade.com

Spakujte se pametno. Jakne i čarape, kremu za sunčanje ili onu protiv komaraca nemojte pakovati na dno kofera, jer će vam možda trebati već tokom puta. Isto tako posebno spakujte odeću za presvlačenje deteta, u slučaju da prospe sok na sebe ili se preznoji.

Kada da krenemo na put?

Putovanje tempirajte tako da vaše dete zakači malo sna tokom vožnje i nemojte praviti pauze dok dete spava da ga ne bi probudili. Neki roditelji planiraju putovanje za vreme noćnog spavanja deteta.
Obuku ih u pidžame, stave u auto sedište i krenu na put. To radite samo ako niste jako umorni da vozite noću, ako imate dobar vid, i ako ste sigurni da će dete, ako usred noći stignete na željenu destinaciju, nastaviti da spava.
Ukoliko putujete kolima, pre putovanja obavezno proverite da li je autosedište za dete dobro fiksirano. Spakujte u kola dovoljno vode, proverite da li je prva pomoć kompletna i da li imate baterijsku lampu. Napunite svoj telefon i spakujte punjač. Dobro sa naspavajte i vi i vaše dete – to je najvažnije za sigurnu vožnju.

Kada i gde praviti pauze?

Kada putujete sa detetom trebalo bi da pravite pauzu na svaka 2-3 sata. Ukoliko ne putujete svojim kolima nego autobusom najverovatnije ćete stati na svaka tri sata, ali samo na pumpama.
Prednost putovanja kolima jeste da vi možete unapred isplanirati neke zabavne aktivnosti u pauzi putovanja. Samo treba planirati unapred! Ako na put krećete bez plana teško ćete znati gde treba da pravite pauze.
Pre nego što kerenete na put raspitajte se kod vaših prijatelja koji poznaju maršrutu kojom planirate da putujete, proverite na internetu ili postavite pitanje na forumima gde da potražite zabavne aktivnosti – igrališta, zabavne parkove, jezera, atraktivnosti.
Pre nego što krenete na put možete se konsultovati i sa GOOGLE-om. Na maps.google.com ćete pronaći sve željene informacije o tome gde možete da točite gorivo, pojedete picu, odspavate...

Kako da zabavimo dete na putovanju?

Ukoliko cela porodica putuje kolima, dok mama vozi, tata može da zabavlja dete pričajući priče, pevajući, igrajući se sa detetom. A na sledećoj pauzi neka mama i tata zamene uloge. Tako će vožnja i detetu i roditeljima biti zabavnija.
Ukoliko vaša beba još uvek putuje u auto sedištu koje je okrenuto suprotno od pravca vožnje treba da vodite računa da je zabavite, jer ona ne može da vidi bilo šta kroz prozor. Imate specijalne igračke za putovanje, koje možete da pronađete u specijalizovanim prodavnicama za bebe i decu.
Obavezno ponesite omiljene dečje pesme na CD-u, možete i napraviti kompilaciju baš za putovanje. Ukoliko sa vozite autobusom, a dete vam je malo veće, možete da mu ponudite player sa omiljenom muzikom, pesmicama ili pričom. Deca obožavaju slušalice, samo vodite računa da muzika ne bude preglasna da dete ne bi oštetilo sluh.
Ukoliko u kolima imate DVD-player iskoristite ga kada detetu bude jako dosadno. Ukoliko imate malo dete snimite emisije neke televizije specijalizovane za bebe, a ako vam je dete veće, puštajte crtaće. 

Kako da hranim bebu tokom putovanja?

Najbolje je ako bebu dojite, pa nećete morati da brinete o sterilizaciji flašica. Hranjenje deteta planirajte kada je vaš bebac budan i čio, i izaberite bebifriendly lokaciju, gde možete da dobijete hranu za malu decu kao i stolicu za hranjenje.
Ako vreme dozvoljava možete i da pravite piknik u parku ili pored jezera, ali na to se morate pripremiti još kod kuće, pre polaska. Ukoliko planirate da ručate u prirodi obavezno ponesite ćebe, plastične čaše, tanjire i escajg, kao i hranu i loptu za igru. U prirodi ćete lakše da podojite svoju bebu. Ako koristite dohranu nosite mlaku vodu u termosu, nikako već napravljeno mleko!
Ukoliko imate dete koji već hoda bolje da stanete kod restorana gde imate igralište - dok čekate hranu dete može da “protegne noge”. Ako nemate takvo mesto ponesite neke igračke da mu ne bude dosadno.
Ukoliko se niste pripremili kod kuće i nemate isplanirano gde ćete da stanete pitajte za savet nekog roditelja na ulici gde možete naći restoran sa hranom, stolicom i igralištem za bebe.
Ako imate malo veće dete kome neće biti dovoljno da sa vašeg tanjira uzima zalogaje, trebalo bi tražiti mali meni. Neki restorani ne naplaćuju dečji meni, neki praktikuju to samo u određenim vremenskim periodima, a neki daju popust. Morate obavezno pre nego što naručite da pitate koliko će naplatiti hranu za dete, da se ne bi iznenadili kada dobijete račun.

(Izvor: Bebac.com)