FASCINANTNO: Naučnici otkrili kako novorođenče vidi svoje roditelje

Dok su nagnuti i smeju se nad krevetićem svog novorođenčeta, većina roditelja ne zna da njihova beba ne razume njihove emocije.

Foto: brightside.me Foto: brightside.me

Zanimljivo istraživanje koje su sproveli naučnici na Institutu za psihologiju Univerziteta u Oslu (Norveška) i Univerziteta u Uppsali (Švedska) na bebama starim dva do tri dana.

Rezultati istraživanja su pokazali da novorođenče može na najviše 30 cm udaljenosti razlikovati vaše raspoloženje, da li ste ljuti ili srećni. Ako je udaljenost 60 cm ili više, slika postaje toliko mutna da dete nije u stanju da razlikuje emocije na licu.

Naučnici su koristili video snimke lica roditelja koji su stalno menjali emocionalne izraze.  Snimke su prvo pokazali roditeljima kako bi bili sigurni da se emocije mogu lako prepoznati.

Zatim su te iste snimke prikazali bebama: njihova reakcija na izraze lica roditelja je zapravo bila indikacija da li deca vide te slike ili ne.

594705-650-1454915055-babies_3358391a

Kako nas bebe vide na različitim udaljenostima

Bebe su reagovale na slike udaljenosti iznad 30 cm, ali što je udaljenost bila kraća, broj tačnih reakcija je bio veći.

Prema tvrdnjama profesora Svein Magnussena, novorođenčad su u stanju da imitiraju izraze lica odraslih od prvih dana svojih života. Ali to ne znači da bebe mogu zaista da razumeju šta znači neki izraz lica.

Dakle, ako želite da vas vaša beba što bolje vidi, nagnite joj se što bliže.

Pin It

Izvor: Zdrava i sretna