Evo zašto naučnici smatraju da deca treba da spavaju sa majkom do 4. godine

Prateći 16 novorođenih beba, Bergman je otkrio da su one koje su stavljene na spavanje u odvojeni krevetić spavale lošije od beba koje su bile na maminim grudima.

Foto: shugarlove.com Foto: shugarlove.com

Mišljenja o tome da li detetu treba dozvoliti da spava s roditeljima veoma su različiti, ali naučnici su sada dokazali da je za decu najbolje da u roditeljskom krevetu ostanu do četvrte godine. 

Ako spavaju odvojeno, majka i dete se teže povezuju, a to šteti i razvoju mozga te vodi problematičnim ponašanjima kako mališan raste, kaže pedijatar dr Nils Bergman sa Univerziteta u Kejptaunu u Južnoafričkoj Republici. 

Uticaj stresa na srce i mozak 

Prateći 16 novorođenih beba, Bergman je otkrio da su one koje su stavljene na spavanje u odvojeni krevetić spavale lošije od beba koje su bile na maminim grudima. Uz to, praćenje je pokazalo da je srce beba koje su spavale same bilo pod tri puta većim stresom nego kod beba koje su spavale uz mamu. 

"Promene u mozgu koje nastaju usled otpuštanja hormona stresa mogle bi otežati stvaranje kvalitetnih veza kasnije u životu i voditi prema različitim problemima u ponašanju", rekao je dr Bergman.

Rizik od smrti u kolevci

Neke studije povezuju zajedničko spavanje s povećanim rizikom od "smrti u kolevci", ali Bergman kaže:

"Kad se bebe uguše ili podlegnu smrti u kolevci, to nije zato što je majka bila uz njih. To je zbog drugih stvari: toksičnog dima, cigareta, alkohola, velikih jastuka i opasnih igračaka."

Britanska organizacija National Childbirth Trust podržava zajedničko spavanje pod uslovom da roditelji ne puše, ne piju, ne koriste droge i nisu bolesni ili preterano umorni. S druge strane, neki stručnjaci smatraju da je najsigurnije mesto za spavanje bebe krevetić u sobi s roditeljima.

Pin It

Izvor: klokanica.hr