Rafael Nadal boluje od izuzetno retke bolesti koja napada kosti stopala

Legendarni španski teniser Rafael Nadal godinama boluje od izuzetno retke Miler-Vajsove bolesti koja napada kosti stopala i izaziva jak bol pri pokretima.

foto: EPA foto: EPA

Nadal je još davne 2005. godine saznao da boluje od Miler-Vajsove bolesti. Lekari su to ustanovili kada je pre više od 15 godina doživeo nezgodnu povredu stopala.

"Ova bolest se teško otkriva dok je u ranoj fazi. Doktori postanu sigurni da se radi o njoj tek kada ona napreduje. Bol se pojavljuje u središnjem i zadnjem delu stopala, ti delovi otiču, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do kolena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava", otkrivaju lekari za španske medije.

Ukoliko se ova misteriozna bolest ne shvati ozbiljno, može da dođe do ozbiljnih posledica. Pogoršanjem situacije dolazi i do preloma kosti stopala, što zahteva dug oporavak.

Kako bi ublažili bolove, ljudi koji pate od ove bolesti koriste obuću sa posebnim ulošcima koji su prilagođeni kostima stopala, odnosno njihovom prirodnom položaju.

Nadal od ranog detinjstva ima probleme sa stopalima, a profesionalno bavljenje sportom i naporni treninzi uticali su na to da se bol prenese i na ostale delove tela. Navnodno, njegovi problemi sa kolenom su samo posledica ove bolesti.

Nadal se u Melburnu žalio na ozbiljne bolove u leđima, a već je zbog povrede otkazao dva turnira na kojim je trebalo da učestvuje.

Što je stariji Španac će imati sve više problema sa ovom bolešću, jer se njeni simptomi najviše manifestuju u kasnijem životnom dobu. Njegovo kretanje na terenu biće sve sporije i teže kako vreme prolazi.

Kurir sport