NEVERICA U ZEMUNU: Evo šta je Milica Dabović uradila kada je videla devojke koje prikupljaju novac za bolesno dete

Verovatno će se mnogi složiti da Milica Dabović nije nikada bila obična košarkašica. Nije bilo obično ni ono što je uradila u Zemunu.

Foto: Printscreen Foto: Printscreen

Nekadašnja kapitenka naše reprezentacije je i bravurama i tetovažama privlačila pažnju, potom i javnim nastupima u kojima je bez dlake na jeziku prilično oštro govorila o nekadašnjim saigračicama i selektorki, a onda je mnoge šokiralo kada je rešila da prodaje polovnu garedrobu putem Instagrama i od toga se izdržava.

Međutim, priča koja je pred vama nije o njoj kao "neobičnoj zvezdi košarke koja se sada, jelte, bavi nečim drugim", već o jednom njenom gestu koji mnogo toga govori.

Priča počinje 2019, kada se Lana Jovanović rodila kao naizgled zdrava peba, ali posle dva i po meseca više nije mogla da pomera noge, ruke su joj oslabile i... u bolnici je ustanovljena dijagnoza: spinalna mišićna atrofija, tip 1. U pitanju je jako opasna bolest od koje stradaju mišići, dete ne može da hoda, ali potom ni da vari hranu, ni da guta, diše...

 

U ova nova vremena postoje dva leka za to, jedan koji zaustavlja dalji napredak bolesti, koji su roditelji uspeli da obezbede, i drugi, mnogo, mnogo skuplji, koji je napravljen da dete sa spinalnom mišićnom atrofijom podigne iz konstantnog ležećeg položaja i omogući mu detinjstvo i život kao zdravoj deci.

Međutim, taj medikament je nešto što Lanini roditelji ne mogu da priušte, jer se radi o apsoluno neverovatnoj sumi za naše prilike (2,1 miliona dolara, što je nedavo skupljeno za malu Sofiju Markuljević, jer je i njoj iz istog razloga bio potreban taj najskuplji lek na svetu). Zato se na raznim mestima pokreću akcije da se pomogne maloj Lani i... na jedne takve ljude - "naletela" je Milica Dabović.

Evo šta se tada desilo, po rečima Suzane Miličić koja je bila akter ove priče:

"Pomažem drugariji koja organizuje prikupljanje novca za malu Lanu Jovanović (808 na 3030). Radile smo humanitarni bazar na keju u Zemunu. Uglavnom, dođe Milica Dabović, upozna se s nama, uzme jednu kutiju sa Laninim posterom i zapiči po keju da ljude animira da ubace novčiće!", otkrila je ona.

Tome je dodala i sledeće:

"Stavi svog klinca na krkače, prinosi kutiju ljudima, priča o Lani, govori hajde treba mi 100 dinara, 50 dinara za Lanu... Moram reći da me baš oduševila ta spremnost na akciju. Nije lako raditi to, da znate i ne može svako..."

Milica Dabović, koja je sa košarkaškom reprezentacijom Srbije osvojila Evropsko prvenstvo 2015, a godinu dana kasnije i srebro na Olimpijskim igrama u Rio de žaneiru, četvorostruki je prvak Srbije i dvaput šampion Jadranske lige.

 

To, takođe, ne može svako.

I, možda ona jeste jedna od najkontroverznijih igračica koje smo ikada imali, ali ono što je uradila u Zemunu više je podsetnik svima nama ostalima na to - koliko možemo. Svako od nas.

FOTO: SUE_OK / INSTAGRAM

Jer, kao što svako može da prođe pored apela onih koji vape za pomoć, može i da zastane - da život ne prođe pored njih. Da zastane, i uradi nešto lepo što može.

Od Čoveka se, ionako, više od toga i ne očekuje.