TAJANSTVENI NATPIS: Možete li da rešite misteriju staru 800 godina?

Osim po pojedinim karakteristikama, ono što ovaj mač čini zanimljivim je natpis koji se nalazi duž oštrice, a koji glasi: +NDXOXCHWDRGHDXORVI+

Foto: Britishlibrary.co.uk Foto: Britishlibrary.co.uk

LONDON - Britanska biblioteka objavila je javni poziv svima da im pomognu u rešavanju zagonetke stare više od 800 godina, koja se nalazi na maču. 

Mač je težak 1,2 kilograma, dug je skoro metar. Pronađen je u reci u Linkolširu 1825. godine. Dovoljno je oštar da prereže lobanju, piše Independent, a datira iz 13 veka i verojatno je napravljen u Nemačkoj. 

Osim po pojedinim karakteristikama, ono što ovaj mač čini zanimljivim je natpis koji se nalazi duž oštrice, a koji glasi: +NDXOXCHWDRGHDXORVI+.

U Britanskoj biblioteci uvereni su da je reč o nekom religioznom obredu, ali im je jezik potpuno nepoznat. Mač je na izložbi prikazan uz rukopis iz 14. veka koji opisuje francusku invaziju na Normandiju iz 1203. godine, na čijim ilustracijama muškarci vitlaju sličnim mačevima.

Među onima koji imaju predlog rešenja je Mark van Haselt, koji tvrdi da je natpis na latinskom, a NDXOX verojatno znači Nostrum Dominus (naš Gospodin) ili Nomine Domini (ime Gospodinovo). Slova koja slede možda su imena svetaca.

"Sastavljajući komade slagalice iz cele Evrope, možda dođemo bliže rešenju zagonetke. Čak i ako ne možemo u potpunosti da dešifrujemo natpise, oni nas možda odvedu malo bliže u razumevanju naših predaka", napisao je.

Izvor: EPK