ISTORIJSKE ČINJENICE za koje ćete POŽELETI DA SU LAŽI

Evo nekih mračnih činjenica iz ljudske istorije koje će nas naterati da pocrvenimo...

Foto: www.mexicolore.co.uk Foto: www.mexicolore.co.uk

Evo nekih mračnih činjenica iz ljudske istorije koje će nas naterati da pocrvenimo...

Otomanski sultan Ibrahim I je naredio da 280 njegovih konkubina bude udavljeno u okeanu pošto je jedna od njih spavala sa drugim čovekom.

U Srednjem veku su ubijali žene za koje su verovali da su veštice. Antropolozi su izračunali da je tako pogubljeno oko 600.000 “veštica”.

Meksički general Santa Ana je priredio raskošnu sahranu za svoju amputiranu nogu.

Na desetine hiljada beba ženskog pola su bile napuštane svake godine u Kini zbog politike te zemlje po kojoj su parovi smeli da imaju samo jedno dete.

Do prve polovine 19. veka nije bilo neuobičajeno da se veštačke vilice prave od zuba koji su vađeni iz usta mrtvih vojnika.

Rimski imperator Gaj je svom omiljnom konju dao titulu senatora.

Asteci su prinosili bogovima ljudske žrtve. 1487. prilikom otvaranja novog hrama ubijeno je 20.000 ljudi.

I Maje su prinosili žrtve. Najčešća žrtva je bila čupanje srca koje je još uvek kucalo iz grudi žrtve.

U 13. veku 30.000 dece je otišlo u takozvani Dečji drstaški rat. Oni su verovali da će im Bog omgućiti da vrate Svetu zemlju bez žrtava, ali ih je većina umrla na putu ili su prodata u roblje. 

 

 

U Starom Egiptu, sluge su se mazale medom kako bi muve išle na njih, a ne na faraona.

Stari Rimljani su koristili ljudski urin kao vodicu za ispiranje usta.

1788. austrijska vojska je napala samu sebe i izgubila 10.000 ljudi.

Pre nego što je postao papa, Pije II napisao je izuzetno popularnu erotski roman, Priča o dvoje ljubavnika.

U 19. veku ljudi su toliko često sahranjivani živi da su pronalazači patentirali kovčege koji su "mrtvima" davali mogućnost da one iznad zemlje upozore da su još uvek živi.

U Srednjem veku su optuženi često morali da dokazuju svoju nevinost tako što su ruku stavljali u ključalu vodu. Ako bi prošli nepovređeni, verovalo se da ih Bog čuva.

U Srednjem veku je  životinjama redovno suđeno, a dešavalo se i da ih osude na smrt.

Japanski samuraji su vršili samoubistvo vađenjem unutrašnjih organa (čin koji su nazivali sepuko) kada je postojla opasnost da budu zarobljeni.

Najnovija istraživanja pokazuju da je tokom Holokausta zarobljeno i/ili ubijeno između 15 i 20 miliona ljudi, što je znatno više nego što se ranije mislilo.

U periodu od 1525. do 1866. 12,5 miliona afričkih crnaca je kidnapovano i prodato kao roblje.

Dolazak Evropljana u Novi svet uzrokovao je da se broj starosedeoca smanji sa 12 miliona, koliko ih je bilo 1500., na jedva 237.000 1900.

U 19. veku popularni lek za decu koji se zvao Sirup gđe Vinslou sadržao je morfijum. 

1917. Margaret Sanger je osuđena na mesec dana zatvora jer je otvorila prvu kliniki za kontrolu rađanja.

Tokom renesanse, u Veneciji je zabeležen slučaj kada je silovatelju ponuđeno da bira jednu od sledećih kazni - odlazak u zatvor na 6 meseci, novčana kazna ili brak sa žrtvom. On je odabrao brak. 

 

Petar Veliki je pogubio ljubavnika svoje žene, a onda je naterao da njegovu glavu drži u tegli sa alkoholom u njenoj spavaćoj sobi.

U 16. veku u Kanadi žene su pile napitak koji je sadržao samlevene testise dabra jer su verovale da je to dobro kontraceptivno sredstvo.

U 16. i 17. veku imućni Evropljani su jeli leševe jer su verovali da će ih to izlečit i od nekih bolesti.

U 15. veku rumunski vladar Vlad Nabijač nabio je 20.000 Turaka na kolac na obali Dunava.

Vlad je takođe voleo da umače hleb u krv svojih neprijatelja i da ga jede. Ova istorijska ličnost iz Transilvanije inspirisala je Brama Stokera da napiše svoj roman Drakula

U ranom periodu Rimskog carstva otac je po zakonu mogao da ubije bilo koga u svojoj porodici.

Ubica i silovatelj dece Pedro Lopez, poznatiji kao “Čudovište sa Anda” je 1983. osuđen za ubistvo 100 devojčica (a priznao je da je ubio 300).

Lopez je oslobođen 1998. jer je odslužio kaznu od 20 godina zatvora, što je zakonski maksimum u Ekvadoru. Ne zna se gde trenutno živi.

Pre šezdesetih godina 20. veka duvanske kompanije su imale reklame u kojima su lekari govorili da je pušenje dobro za zdravlje.

Sovjetski biolog Ilija Ivanovič Ivanov pokušao je da oplodi ženku šimpanze ljudskim semenom, ali nije uspeo da napravi “čovmanzu”.

U pobuni protiv kineske dinastije Tang 755 p.n.e. poginulo je 36 miliona ljudi, tj. jedna šestina svetske populacije.

U kolonijalnoj Americi ženama nisu davali lekove protiv bolova tokom porođaja jer su verovali da je bol koji žena tom prilikom doživi Božija kazna za to što je Eva pojela zabranjeno voće. 

(Family.rs)