Snimak okrutnog lova na delfine u Japanu: "Tešili" jedni druge pre smrti (VIDEO)

Projekt Delfin, dobrotvorna američka organizacija, objavila je potresan video koji prikazuje jato delfina kako tješe jedni druge prije nego što ih lovci neke ubiju, a neke odvedu u zatočeništvo...

Foto: Youtube Printscreen Foto: Youtube Printscreen

Jezivi video snimljen je u zaljevu u blizini Taijija u Japanu, a prikazuje grupu bjelogrlih delfina koje ganjaju lovci. Kako navodi organizacija, jato je prvo usmjereno prema zaljevu gdje su ostalo zarobljeni tokom noći.

Lovci su došli ujutro...

 

Iz organizacije su objasnili kako se vidi kako delfini plivaju u krugu zajedno, dok matrijarh (vođa) ove grupe kruži oko njih i nježno ih dotiče, kako bi ih utješila.

"Iscrpljena i preplašena obitelj zajedno je izranjala i da uzme zrak. Onog trena kad su mreže spuštene, a njihova sudbina zapečaćena, okupili su se jedni uz druge. Lovci su ih preko noći ostavili zarobljene, bez hrane. Osam delfina je odvedeno da ih prodaju u zatočeništvo, dok su ostatak ubili. Kako tvrde svjedoci, posljednji ubijeni delfin, uopće se nije opirao...zapitali smo se da li je znao šta će se dogoditi pa se jednostavno prepustio sudbini", pišu iz organizacije Projekt Delfin.

 

Kako se otkriva, morski sisari se u zaljev dovode "zvučnim zidom", koji je specijalno dizajniran da zbuni delfine, a onda se ulaz u zaljev zatvara mrežama. 

Sezona lova je počela početkom mjeseca, a organizacija tvrdi da se svakodnevno događaju brutalni pomori ovih morskih sisavaca. Sezona lova u Japanu traje do februara, a lov u Taijiju je dozvoljen ribarima koji imaju dozvole vlasti. Inače, Nacionalna agencija za ribarenje u Japanu odobrila je u ovoj sezoni da se ubije 16 hiljada 'cetaceana' - što je grupa morskih bića među kojima su obični delfini, južni manji usani (minke) kitovi i bjelogrli delfini. 

 

Pogledajte i još jedan video, od iste organizacije, koja prikazuje delfine kako pokušavaju pobjeći i ranjavaju sami sebe na hridi u zaljevu:

 

Izvor: radiosarajevo.ba